Marc de Lobie, Derk-Jan Rouwenhorst en John Post voor het pand aan de Nieuwstad waarin zij een pop-up stripwinkel vestigen. Foto: PR
Marc de Lobie, Derk-Jan Rouwenhorst en John Post voor het pand aan de Nieuwstad waarin zij een pop-up stripwinkel vestigen. Foto: PR

Uitgeverij Syndikaat en Studio
ToonWorkz openen pop-up stripwinkel

ZUTPHEN - Op 22, 23 en 24 november is Zutphen een bijzondere winkel rijker. Uitgeverij Syndikaat en Studio ToonWorkz openen die dagen een Pop Up Stripwinkel aan de Nieuwstad 57. Naast de verkoop van spiksplinternieuwe stripalbums worden er tweedehands strips verkocht, zijn er signeersessies met verschillende tekenaars en is er een dialectmiddag.

Syndikaat is een uitgeverij uit Epse, vooral bekend van de Evert Kwok-stripboeken, maar inmiddels ook trotse uitgever van Eugene, De Ridder en Peer de Plintkabouter. Studio ToonWorkz verzorgt voor deze krant de strip 't Praothuus en vervaardigt naast strips animaties en films. De bedrijven hebben samengewerkt aan het stripalbum van Naober Gait, een uitgave van Naober Magazine. "We zochten naar een presentatiemoment voor het stripalbum van Gait. Na wat sparren kwamen we op het idee om een pop-up winkel te openen. Ik verkoop dan de strips van mijn uitgeverij en van ToonWorkz. Daarnaast zal er een goed gevulde afdeling met tweedehands strips zijn. Ook zijn er signeersessies van verschillende striptekenaars gepland", vertelt Marc de Lobie van Syndikaat.

John Post van ToonWorkz vult aan: "Voor ons biedt de winkel vooral de mogelijkheid verschillende nieuwe uitgaven te promoten. Dit najaar is in samenwerking met Naober Magazine het stripboek van Naober Gait verschenen. Daarnaast hebben wij met de uitgever van deze krant, Achterhoek Nieuws, een tweede editie van 't Praothuus Kwartet uitgebracht. En bij de tweedehands boeken kunnen mensen terecht voor de jaaroverzichten van 2014, 2015 en 2016 van onze striphelden Gert & Tess."

Presentatie- moment voor stripalbum van Gait

Dialectmiddag
Op donderdagmiddag 23 november staat de winkel in het teken van de streektaal. Zowel het stripalbum van Naober Gait als het Praothuus Kwartet zijn uitgevoerd in het Achterhoeks. "Wij merken dat het dialect ook onder jongeren steeds meer leeft", legt Derk-Jan Rouwenhorst van ToonWorkz uit. Met name de humor vindt uitstekend zijn weg via allerlei gezegden, spreuken en opvallende woorden in het dialect. Deze middag zullen wij daar tussen drie en zes in woord en beeld aandacht aan besteden. Mensen kunnen gratis en voor niets komen luisteren en kijken."

De studio/kantoorpand aan de Nieuwstad staat nu al een tijdje leeg. Eigenaar Gerhard Weevers omarmde het idee van een pop-up winkel direct: "Dit is een prima manier om dit prachtige en energiezuinige pand in de etalage te zetten. En dan werk ik graag mee aan zo'n leuk project."