Een van de bezoekers probeert met een hydraulische spreider de motorkap te openen, onder leiding van brandweerlieden Christiaan Nijman (l) en Roy Vlogman (r). Foto: Bernadet te Velthuis
Een van de bezoekers probeert met een hydraulische spreider de motorkap te openen, onder leiding van brandweerlieden Christiaan Nijman (l) en Roy Vlogman (r). Foto: Bernadet te Velthuis Foto:

'We willen dat mensen een realistisch beeld krijgen van de brandweer'

VORDEN – De brandweerwagens van binnen bekijken, een brandweerpak dragen, de vrijwilligers het hemd van het lijf vragen of aan de slag met de hydraulische spreider en schaar om een motorkap van een auto los te knippen. Het kon allemaal afgelopen maandag 6 november tijdens de informatiebijeenkomst van Brandweer Vorden. Tientallen belangstellenden maakten van de mogelijkheid gebruik en brachten een bezoek aan de brandweerkazerne aan de Rondweg. Doel van de bijeenkomst: het werven van vrijwilligers. Een juiste beeldvorming is daarbij van belang, zo laat postcommandant Bennie Hekkelman weten: "We willen dat mensen een realistisch beeld krijgen van de brandweer".

Door Bernadet te Velthuis

Een groot deel van het team van brandweerpost Vorden is deze avond aanwezig om inwoners van Vorden en omgeving een beeld te geven van het reilen en zeilen bij de brandweer. Op het terrein van de kazerne staan de brandweerwagens uitgestald, zodat iedereen het materieel van binnen en van buiten goed kan bekijken. Menig belangstellende loopt rond in (een gedeelte van) een brandweerpak of is in gesprek met een van de vrijwillige brandweerlieden. Een bezoeker krijgt buiten uitleg over het gebruik van de hydraulische spreider en schaar, redgereedschap die de brandweer gebruikt om bijvoorbeeld een bekneld slachtoffer uit een voertuig te kunnen bevrijden. Onder leiding van brandweerlieden Roy Vlogman en Christiaan Nijman mag de jongeman vervolgens het gereedschap zelf ter hand nemen om een auto, die overduidelijk vaker dergelijke situaties heeft moeten doorstaan, te ontdoen van zijn motorkap.

Voor wie denkt dat de brandweer typisch iets voor mannen is, heeft het mis. Ik kom in gesprek met vrijwilliger Rosemarie van Kan, samen met Dianne Bulten vormt zij het vrouwelijke deel van het team. "We zijn echt één team. Man of vrouw dat maakt niets uit. Nu zijn we nog met twee dames, maar het is natuurlijk altijd fijn als er meer bij komen.", zo laat ze weten. Zelf had ze vooraf weinig verwachtingen van het werk van de vrijwillige brandweer en blijkt het erg leuk te vinden. Ook de keuring viel haar mee. "Een deel van de keuring was best zwaar, maar als je een beetje fit bent is het goed te doen". Zo bevestigt ook postcommandant Hekkelman, die aangeeft dat een goede basisconditie voldoende is om het werk uit te voeren: "Je hoeft echt geen topsporter of krachtpatser te zijn".
Hekkelman vervolgt: "Vroeger moest je bijvoorbeeld in staat zijn om in je eentje een persoon uit een voertuig te kunnen halen. Tegenwoordig mag dat van de ARBO niet meer. Je doet alles samen." En dat zijn niet de enige veranderingen, zo blijkt als we het hebben over de werkzaamheden. "De taak van de brandweer is door de jaren heen veranderd. Zo is het aantal ongevallen vanwege allerlei regels en maatregelen in het verkeer aanzienlijk verminderd. Verder hebben we te maken met kleinere branden, omdat we er dankzij het toenemende gebruik van rookmelders eerder bij kunnen zijn. De focus is daardoor verplaatst naar ondersteunende werkzaamheden, denk bijvoorbeeld aan hulp bij storm- en waterschade of het bevrijden van dieren in nood."

Het doel van de informatiebijeenkomst was de wervingsactie om nieuwe vrijwilligers aan te trekken voor de brandweerpost in Vorden. En wie weet kan het team binnenkort een paar nieuwkomers verwelkomen, want van de bijna veertig belangstellenden waren er twee zeer geïnteresseerd zo laat postcommandant Bennie Hekkelman weten: "Een dame en een heer hebben hun interesse en motivatie om zich mogelijk aan te melden kenbaar gemaakt".
Na aanmelding als vrijwilliger bij de Brandweer Vorden volgt eerst een gesprek met Hekkelman. "Dit om een beeld van iemand te krijgen, zodat besloten kan worden of iemand geschikt is en ook binnen het team past. Daarna volgt de keuring door een keuringsarts. Na goedkeuring kan begonnen worden met de opleiding en gaat de persoon ook direct als boventallige mee op de wagen", zo vertelt hij. De opleiding, met gedurende de wintermaanden eens per week een bijeenkomst, duurt totaal 15 maanden.

Wie geïnteresseerd is om het team van brandweerpost Vorden te komen versterken of meer informatie wil, kan contact opnemen via het e-mailadres of de website raadplegen.


brandweer.vorden@vnog.nl

www.brandweer.nl/noord-en-oost-gelderland/kazernes/vorden

Een van de bezoekers probeert met een hydraulische spreider de motorkap te openen, onder leiding van brandweerlieden Christiaan Nijman (l) en Roy Vlogman (r). Foto: Bernadet te Velthuis
Roy Vlogman (l) geeft uitleg over het gebruik van de spreider en schaar. Foto: Bernadet te Velthuis
Na openen van de motorkap kan deze met de schaar van de auto geknipt worden. Foto: Bernadet te Velthuis
De brandweerwagens konden van binnen en buiten goed bekeken worden. Foto: Bernadet te Velthuis
De brandweerwagens konden van binnen en buiten goed bekeken worden. Foto: Bernadet te Velthuis
Een van de bezoekers probeert met een hydraulische spreider de motorkap te openen, onder leiding van brandweerlieden Christiaan Nijman (l) en Roy Vlogman (r). Foto: Bernadet te Velthuis