Burgemeester Marianne Besselink verwelkomde zaterdag de deelnemers aan de slipjacht bij Kasteel Vorden. Foto: Jan Hendriksen.
Burgemeester Marianne Besselink verwelkomde zaterdag de deelnemers aan de slipjacht bij Kasteel Vorden. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Slipjacht weer kleurrijk schouwspel

VORDEN – Het was zaterdagmiddag weer tijd voor de jaarlijkse Slipjacht in Vorden Een groot aantal leden van de plaatselijke EHBO structureerde vakkundig als verkeersregelaars de verkeersstroom. Want menig toeschouwer wilde zo snel mogelijk bij de volgende passage zijn om het kleurrijke schouwspel en het 'hondenwerk' te aanschouwen.

Door Jan Hendriksen

Slipjachtcomité Vorden onder aanvoering van Appie Noordkamp had vorige week de hoop uitgesproken op prachtig jachtweer zodat de 'scent' (geur van de vos) goed bleef hangen. Ze werden op hun wenken bediend. De temperatuur met een graad of zes was perfect en de gesteldheid van de bodems van de weilanden en landerijen eveneens. "De Achterhoek en Vorden in het bijzonder leent zich dan ook het mooist voor dit schouwspel", zo lieten beide Fieldmasters Henk Rottinghuis en Boudewijn van Heuveln van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) weten.

Na het welkomstwoord van burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst bij Kasteel Vorden en het neutje, de 'stirrup-cup', maakte de 'meute' zich gereed voor de start. Met daarbij de klanken uit de instrumenten van het Corps des Sonneurs, de hoornblazers die de ruiters van de KNJV steevast vergezellen. De meute van zo'n veertig foxhounds, aangevuld met enige outcrosses (kruising tussen foxhound en bloedhond) volgde de route die de drie 'sliptrekkers' voor de drie runs die door de buurtschappen van Delden, Linde en 't Zelle hadden getrokken perfect. De Vordense jacht met ruim veertig deelnemers werd voor de 38ste keer onder auspiciën van de KNJV verreden. Het is daarmee een van de oudste slipjachten in ons land. In tegenstelling tot de traditionele jachten in Engeland wordt niet op een vos gejaagd, maar op een lap stof (slip), die naar een vossenurine ruikt. Na afloop van de derde en laatste run werden de honden bij Kasteel Vorden beloond met een koeienpens. Voor meer foto's, zie contactnoord.nl

Slipjacht 2017. Foto: Peter Tump
Slipjacht 2017. Foto: Peter Tump
Slipjacht 2017. Foto: Peter Tump