Anneke Kaai schilderde Psalm 57: 'goddelijke bescherming bij gevaar'. Foto: PR
Anneke Kaai schilderde Psalm 57: 'goddelijke bescherming bij gevaar'. Foto: PR

Religieus symbolische schilderkunst van Anneke Kaai

VORDEN - Schilderes Anneke Kaai vindt haar inspiratie voor haar werk in de Bijbel en thema's die daaraan verwant zijn. Zij toont in haar schilderwerken haar geloofsbeleving en emoties die deze thema's teweeg brengen. Op woensdag 13 december komt zij in Vorden haar werk tonen en toelichten. Aanvang 20.00 uur.

Haar website geeft een goede indruk van haar religieus kunstzinnige symboliek. Door de jaren heen heeft ze onder andere verscheidene albums gemaakt met titels zoals: Schepping – Openbaring – Credo – Tien geboden – Bijbelwoorden – Relaties met God – Vrouwenportretten – Gebeden. Heel bijzonder zijn zeker ook haar Psalmen in beeld.
De Commissie voor Vorming en Toerusting van de Protestantse Gemeente van Vorden nodigt belangstellenden van harte uit voor deze avond vol inspiratie, die gehouden wordt op woensdag 13 december, De Voorde, Kerkstraat 15 in Vorden.

Voor nadere informatie: Sipke van der Velde, 555220 of sipke@velderienstra.nl.


www.annekekaai.nl


Kerstconcert Reborn

VORDEN/KRANENBURG - Het gemengd koor Reborn verzorgt op vrijdag 15 december vanaf 20.00 uur een kerstconcert in het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg. De avond is geheel in kerstsfeer en tussen de optredens door is er gelegenheid voor een kopje koffie of een drankje. Ook is de Kerstgroepententoonstelling de gehele dag te bewonderen.

Koor Reborn bestaat uit ruim 40 enthousiaste leden. Het is een gemengd koor en is ontstaan in 1996, vanuit een reünie van een voormalig kerkkoor/jongerenkoor. Het koor staat onder leiding van dirigente Marina Kirchhofer. De leden komen uit Wichmond en omliggende dorpen. Het repertoire bestaat onder andere uit pop en traditionals. Men zingt veelal Nederlands- en Engelstalige liederen, maar ook af en toe een lied in een andere vreemde taal. Enkele nummers zingt men a capella, maar meestal worden zij begeleid door de vaste pianiste, Petra Hilderink.

Vrijdag 15 december is het museum doorlopend geopend tot 22.00 uur. Het Heiligenbeeldenmuseum Kranenburg is te vinden aan de Ruurloseweg 101, in Kranenburg/Vorden.


0575-556488

heiligenbeeldenmuseum.nl


Kerstsamenzang Vorden

VORDEN - Op zondagavond 17 december om 19.00 uur is er in de Dorpskerk van Vorden de traditionele kerstsamenzang van de Raad van Kerken Vorden/Kranenburg.

Er staan bekende en geliefde liederen op het programma om bezoekers in de kerstsfeer te brengen. De muzikale begeleiding is in handen van W. Kuipers, organist uit Apeldoorn, die het fraaie orgel van de kerk bespeelt. Hij wordt terzijde gestaan door trompettist Reik Heusinkveld, eveneens uit Apeldoorn, die een extra feestelijk tintje zal geven aan het geheel.

Voor aanvang zullen er door de organisat en trompettist al een aantal fraaie kerstliederen worden gespeeld. De moeite waard dus op bijtijds aanwezig te zijn.


Achter iedere Kerststal zit een verhaal

Kranenburg/Vorden - Een uitspraak van Bert Hilhorst, koster in de Martelaren van Gorcumkerk, uit Amsterdam en een van de verzamelaars van kerstgroepen die dit jaar de tentoonstelling inrichten. De kerststallen vertellen een blijde boodschap van licht en hoop en worden vaak verrassend mooi vormgegeven door kunstenaars in vele landen van de wereld. In het museum staan voor deze expositie ruim driehonderd internationale kerstgroepen opgesteld.

Bert Hilhorst verzamelt al ruim 30 jaar kerststallen en heeft er momenteel ongeveer 550 in zijn bezit, waaronder groepen uit onder meer Frankrijk, Canada en Duitsland. Een van zijn pronkstukken komt uit de Franse Provence, het is een groep, met Santons of 'kleine heiligen', dit zijn kleine, hand geschilderde beeldjes uit de Provence. Tot de klassieke santons behoren de kerststalfiguren van Jezus, Jozef en Maria, de Drie Koningen, de engel, de os en de ezel. Deze groep staat nu opgesteld in het Heiligenbeeldenmuseum. Heel bijzonder dit jaar is de expositie van Nanny de Beer uit Zutphen, zij komt met miniatuurgroepjes. Ze is altijd op zoek naar zo klein mogelijke groepjes. Inmiddels is in het bezit van 225 miniatuurtjes uit alle delen van de wereld. Ruim 75 groepjes uit haar collectie staan tijdens Kerst op de Kranenburg opgesteld in het museum.

Openingstijden tentoonstelling: dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur, van vrijdag 8 december 2017 t/m zondag 7 januari 2018. Vrijdag 15 december doorlopend geopend tot 22.00 uur met een sfeervol Kerstconcert door zangkoor Reborn. Gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Begeleiders van rolstoelgebruikers gratis toegang. Kinderen tot en met 12 jaar onder begeleiding van een volwassene eveneens gratis toegang.


0575-55 64 88

heiligenbeeldenmuseum.nl