Jaarlijks pleinfestijn bij Welkoop Vorden in geheel nieuw jasje

VORDEN - Natuurlijk is er, net als voorgaande jaren, bij Welkoop Vorden rond de Kerst weer veel te beleven. Op zaterdag 16 december van 10.00 tot 17.00 uur wordt wederom de jaarlijkse kerstmarkt, ook wel het 'pleinfestijn' genoemd, georganiseerd. Dit evenement is dit jaar anders van opzet en heeft het thema 'Samen naar buiten deze winter' meegekregen.

De gezellige decembermaand wordt steeds meer gebruikt om het tuinseizoen te verlengen en samen buiten de gezelligheid op te zoeken. Op 16 december kun je bij Welkoop Vorden volop genieten van het buiten barbecueën en hoe het buiten gezelliger gemaakt kan gaan worden. Denk hierbij aan de diverse verlichtingssoorten en vuurkorven. Aan deze bijzondere en gezellige dag werken de twee bekendste barbecuemerken, Cobb en Weber, mee. Zij laten u beleven wat het barbecueën in de winter voor mogelijkheden biedt.

Cobb barbecue is een uitermate veilige barbecue waarvan de onderzijde niet heet wordt. Je kunt deze zelfs tíjdens het gebruik verplaatsen en overal neerzetten, zelfs op een tafel. Je kunt met een Cobb niet alleen barbecueën maar met verschillende accessoires ook grillen, bakken, braden, wokken en zelfs roken. Deze accessoires zorgen ervoor dat de mogelijkheden eindeloos zijn en bijna elk gerecht te maken is. Laat je verrassen door Cobb, kom kijken en proef het lekkers.
Weber barbecues zijn al langer te verkrijgen bij Welkoop. Wanneer je gebruik maakt van een Weber praat je ook niet over barbecueën maar over Weberen. Op het Pleinfestijn laat een erkende kok zien wat de mogelijkheden zijn met en op een Weber. Enkele specifieke kenmerken van Weber zijn een enorme stabiliteit dankzij de stevige poten en wieltjes. Voor nog meer veiligheid zit onder het handvat van het deksel een hitteschild. Natuurlijk is een brikettenstarter een belangrijk hulpmiddel om de Weber aan te steken. Wanneer je deze een keer gebruikt hebt wil je nooit meer op een andere manier een barbecue aansteken. Weber heeft niet alleen barbecues op houtskool/briketten, ook de gas en elektrische barbecues mogen niet ontbreken.

Tijdens de gezellige dagen mag natuurlijk een drankje niet ontbreken. Henk Takken van Wijngoed Kranenburg kan met passie vertellen over de diverse wijnen en hoe de druiven op ca. 1.5 ha beekklei op milieuvriendelijke wijze verbouwd worden. Voor de bierliefhebbers is het Nathals bier te proeven. Tijn Spekkink kan je, op zijn enthousiaste en Achterhoekse manier, alles vertellen over dit bier dat gebrouwen wordt in de Achterhoek. Gewoon in een verbouwde koeienstal midden tussen de bossen en de velden. Tijdens het pleinfestijn kun je een lekker Nathals biertje of een heerlijke wijn van Wijngoed Kranenburg proeven.

Samen naar buiten deze winter
Natuurlijk mogen ook dit jaar de nieuwjaarsrolletjes van de Vrouwen van Nu en oliebollen van de Voetbalvereniging Vorden niet vergeten worden. Deze lekkernijen worden met veel passie gebakken en zijn ondertussen al een begrip geworden onder de Vordense bevolking.

Het is natuurlijk niet alleen eten en drinken wat te zien is. Ook zullen Chantal Boers en Manou Boekelder weer present zijn. Deze twee dames hebben ruime ervaring in het creëren van prachtige kerst- en bloemstukken. Zij zullen je laten zien hoe een kerst-/bloemstuk gemaakt wordt. Ook hebben zij al diverse stukken voor de verkoop klaar staan. In de middag zal Gonny Weenk een workshop macrameeën geven. Wanneer je aan deze workshop wilt deelnemen kun je je aanmelden in de winkel. Daar zijn ook al wat voorbeelden te zien. Macramé is een handwerktechniek, verwant aan kantklossen, die bestaat uit het knopen van draden zodat een patroon verschijnt. Deze draden worden met de hand geknoopt.
Els Gotink van oliemolen de Kleine Muyl kan alles vertellen over het persen van walnoten en hoe gezond walnoten en walnotenolie is. De gezondheidsvoordelen zijn hetzelfde als die van hele walnoten, maar de olie is geconcentreerder. De voedingswaarde van 35 gram walnootolie is gelijk aan 50 gram hele walnoten.