De hindernissen in het Rommelgebergte leveren altijd spectaculaire beelden op. Foto: Emile Talen
De hindernissen in het Rommelgebergte leveren altijd spectaculaire beelden op. Foto: Emile Talen Foto:

Spektakel in menmarathon
Winterswijk

WINTERSWIJK - In 't Rommelgebergte aan de Meekertweg in Winterswijk houdt de stichting Mensport Winterswijk op zaterdag 29 en zondag 30 april haar jaarlijkse samengestelde menwedstrijd. Het is de 33ste editie van dit evenement, dat plaatsvindt onder auspiciƫn van de KNHS. De wedstrijd telt mee voor het Nederlands kampioenschap.

De deelnemers strijden in drie klassen en verschillende rubrieken om de hoogste eer. Zo kent de KNHS de rubrieken enkelspan, tweespan, vierspan en tandem-aanspanningen. Daarnaast strijden natuurlijk de pony's tegen de pony's en de paarden tegen de paarden. Alle rubrieken komen aan bod in Winterswijk in alle klassen. Daarnaast is er een hobbyklasse voor junior-deelnemers.

Hoog niveau
Dit jaar doen voor het eerst in de geschiedenis ook rijders mee uit de klasse 3 die de FEI (internationaal niveau) dressuurproeven rijden. Door een wijziging in de reglementen van de KNHS is het nu voor deze rijders ook mogelijk om deel te nemen aan de wedstrijd in 't Rommelgebergte. Een tiental rijders heeft hieraan gehoor gegeven. Het zijn deelnemers die de mogelijkheid hebben om internationale wedstrijden te gaan rijden. Voor hen werden er steeds minder wedstrijden georganiseerd, maar door de reglementswijziging kunnen zij nu deelnemen aan alle wedstrijden, waardoor de rijders en de paarden meer ervaring op kunnen doen. Voor het publiek wordt daardoor de wedstrijd in Winterswijk nog attractiever.

De samengestelde menwedstrijd is verdeeld over twee wedstrijddagen. Op de zaterdag worden twee onderdelen verreden: de dressuur en het vaardigheidsparcours, in de volksmond 'kegeltjes rijden' genoemd. Tijdens deze onderdelen worden de gehoorzaamheid en lenigheid van de paarden getest, evenals de controle over de paarden en de stuurmanskunsten van de menner.

Op zondag wordt in het spectaculaire onderdeel, de marathon, het uithoudingsvermogen van de paarden getest. Daarvoor moeten de aanspanningen een parcours afleggen op snelheid en behendigheid. Strafpunten krijgt de aanspanning door niet juist gereden dressuur, overschrijding van tijdslimieten of afgereden balletjes. De deelnemer met de minste strafpunten wint de wedstrijd.
Na afloop van de wedstrijd wordt er een barrage verreden door de beste Winterswijkse aanspanningen. Daarbij zijn mooie prijzen te verdelen en natuurlijk de titel, voor een jaar lang, van Beste Winterswijkse rijder.

De toegang voor bezoekers op beide dagen is gratis.