Burgemeester Annemieke Vermeulen. Foto: PR
Burgemeester Annemieke Vermeulen. Foto: PR

Burgemeester Annemieke Vermeulen en Koningsdag

Zutphen - Een Koningsdag zoals in Zutphen wordt gevierd, heeft Annemieke Vermeulen nog nooit meegemaakt. Ze is tenslotte ook nog maar amper honderd dagen burgemeester. Maar behalve dat vindt ze het opmerkelijk dat Zutphen geen officieel moment kent; staan op het bordes zoals Annemieke Vermeulen als burgemeester in Leusden ook wel deed, of het afnemen van een aubade, waar het voltallige verenigingsleven, met voorop de fanfare aan het gemeentehuis verschijnt, zoals Vermeulen dat in Millingen aan de IJssel meemaakte.

Daarom gaat ze het dit jaar een tikkie anders doen dan anders. Hét officiële moment dat zelfs Zutphen niet overslaat: het opspelden van de Koninklijke onderscheidingen, zal al een dag eerder plaatsvinden. De voor Zutphen uitzonderlijke hoeveelheid zestig jaar gehuwden (het zijn er dit kwartaal om en nabij de twintig) heeft Annemieke Vermeulen voor de gelegenheid ook uitgenodigd op het stadhuis.

Deze echtparen komen ook een dag vóór Koningsdag hun jubileum vieren met de burgemeester. Diezelfde namiddag is er voor de gedecoreerden en oud-gedecoreerden een gezellige borrel ter afsluiting. Zo krijgt Koningsdag in Zutphen toch bijna een officieel tintje.

Op Koningsdag zelf gaat Annemieke Vermeulen op onderzoek uit in de stad. Of ze dan op de kleedjesmarkt in Warnsveld is te vinden of op die in Zutphen, bij de kinderactiviteiten op de Zaadmarkt, bij de live muziek in en nabij de verschillende café's of op het festivalterrein in het Vogelpark gaat kijken, weet ze nog niet precies. "Er is van alles te beleven en dat wil ik meemaken. Ik ben benieuwd wat mensen allemaal hebben ondernomen en waar er precies behoeftes liggen en of er misschien vraag is naar zo'n officieel moment of naar bijvoorbeeld een Oranjevereniging. Niet dat ik vind dat dat er moet komen, maar ik ben wel benieuwd hoe Koningsdag wordt ervaren." Het enige dat die middag wel vaststaat, is de kleiduif die de burgemeester in Warnsveld gaat schieten.

Koningshuis
"Ja, natuurlijk ben ik betrokken bij het Koningshuis", antwoord Annemiek Vermeulen. "Het is zelfs een van de eerste handelingen die ik in Zutphen mocht doen als burgemeester, de ontvangst van koning Willem Alexander bij Qlip. Daarvoor had ik al eens eerder kennis gemaakt met de koning, maar het blijft bijzonder. Net als het koningshuis, dat hoort er toch helemaal bij."


Koningsdag: markten en vermaak

ZUTPHEN - Ook in Zutphen wordt de vijftigste verjaardag van Koning Willem Alexander gevierd. Voor donderdag 27 april heeft Stichting Koningsfeesten Zutphen een groot en breed programma gemaakt, zodat er voor elk wat te doen is.

In de Nieuwstad wordt de traditionele kleedjes markt gehouden. Opgave nog mogelijk via koningsdag-zutphen.nl.
Op de Zaadmarkt zijn kinderactiviteiten door YMCA en De wielen van de bus Kinderen entertainment:
12.00 uur Wielen van de bus
12.30 uur Dj Rocket
13.00 uur Cloe show met M&G
13.30 uur Wielen van de bus
13.50 uur Dj Rocket,
14.30 uur Cloe show met M&G
15.00 uur Wielen van de bus
15.20 uur Dj Rocket
15.45 uur Dj Rocket, Cloe en Wielen van de bus

In het Vogelpark wordt een show verzorgd door de mannen achter de legendarische Pathfinderfeesten.

Op de locaties Groenmarkt, Houtmarkt, Vaalstraat, Laarstraat en Nieuwstad worden op de podia optredens verzorgd met live muziek.
De winkels mogen natuurlijk ook de gehele dag open zijn.
Op de Groenmarkt is ook nog een kleine warenmarkt die om 10.00 uur begint en tot circa 15.00 uur open is, met onder andere een viskraam, loempia's, bloemen, planten, snoep et cetera.

Voor de exacte invulling van het programma wordt verwezen naar de website http://koningsdag-zutphen.nl of de advertentie elders in deze krant.


Volop vertier voor kinderen in Zutphen en Warnsveld. Foto: Achterhoekfoto.nl/Gerard Kiezebrink