De WMK-mannen kijken uit naar hun lustrumconcert. V.l.n.r.: Patrick Coly (tenor), Robert Denessen (tenor), Adam Moolenburgh (bariton), dirigent Emile Engel en de bassen Jan Roelofs en Ernst Zwaanswijk. Foto: Jan Kolkman
De WMK-mannen kijken uit naar hun lustrumconcert. V.l.n.r.: Patrick Coly (tenor), Robert Denessen (tenor), Adam Moolenburgh (bariton), dirigent Emile Engel en de bassen Jan Roelofs en Ernst Zwaanswijk. Foto: Jan Kolkman Foto:

WMK bruist met 'Lust for Life'

'Muziek maakt dat je levensvreugde ervaart. Voor mij is het de motor, met alle emoties en gevoelens die het oproept'

ZUTPHEN/WARNSVELD - Dat moet je meemaken. Het lustrumconcert van het Warnsvelds Mannenkoor onder het motto 'Lust for Life'. Meemaken moet je dan ook letterlijk nemen, want het publiek vervult een essentiële rol. Dirigent Emile Engel legt uit: "Het is een wisselwerking. Wij staan op het podium, maar zonder publiek gaat het niet. De zaal reageert op de muziek, gaat daar in mee, laat zich ontroeren. Als ze weer naar huis gaan zullen ze voelen dat ze nieuwe energie gekregen hebben en voldaan kunnen zeggen: 'Dat was een prachtige avond!'."

Emile zou zelf niet zonder muziek kunnen leven. "Muziek maakt dat je levensvreugde ervaart. Voor mij is het de motor, met alle emoties en gevoelens die het oproept. Dat geldt voor zingen in het bijzonder: het geeft je energie, brengt je bij je passie, maakt het leven waard geleefd te worden." Niet alleen voor Emile, maar voor iedereen is zingen gezond. "Je zingt met je hele lichaam, niet alleen met je keel. Ongemerkt ben je heel actief als je zingt, en dat heeft een enorm heilzaam effect. Is ook wetenschappelijk bewezen. Vandaar ook het thema van dit lustrumconcert: 'Lust for Life'.

Muziek: de snelste weg naar het hart
Muziek is voor Emile Engel altijd iets dat met mensen te maken heeft. "Die verbinding met mensen maakt het juist zo mooi. Je staat daar als mens en niet als automaat. Er zijn nummers die ik al duizenden keren heb gerepeteerd en uitgevoerd. Maar toch kan ik elke keer weer het gevoel hebben dat het helemaal nieuw is. Voor mij komt dat doordat ik daar niet in mijn eentje sta. Magie, ja. Het mooie van muziek is ook: het is de snelste weg naar het hart. Muziek hoort bij de mens. Het raakt voor ons allemaal aan een oergevoel. Dat wisten volgens mij de Neanderthalers ook al, en die konden nog niet eens fatsoenlijk praten."

Voor het eerst is er ook een 'afterparty', nagenieten met een drankje, dansje en praatje

Sfeer, humor en magie
Jan Roelofs is bas bij het WMK en namens de Muziekcommissie betrokken bij de opzet van het lustrumconcert. Hij verheugt zich op een bruisende avond vol levenslust. "Wat wij elke vrijdagavond bij de repetitie meemaken – na twee uur zingen ben je weer helemaal afgestoft en opgefrist – willen we ook het publiek laten ervaren. Als mannenkoor zoeken we naar vernieuwing. Geen obligaat, saai optreden maar entertainment. Sfeer! Humor! Magie! Deze weg zijn we vorig jaar ingeslagen met ons Lenteconcert, wat een enorm succes was, alleen was toen de zaal nog niet helemaal vol. Dat gaan we deze keer anders doen."

Afterparty
Vernieuwing tijdens het concert, maar ook daarna. Jan Roelofs: "Voor het eerst organiseren we na afloop een 'afterparty' in dezelfde prachtige zaal. Stoelen aan de kant, de bar achterin gaat open, de band speelt door en iedereen kan nagenieten met een drankje, een dansje en een praatje. Veel mensen denken bij afterparty onmiddellijk aan jongeren, maar waarom zou ik daar met mijn 63 jaar niet naar toe mogen?".\

Emile: "Ook al zijn er aardig wat oudere leden - de oudste is overigens met zijn 89 jaar nog behoorlijk vitaal - we doen geen concessies aan de kwaliteit. De muziek verdient dat ook niet. Het moet zuiver zijn, het moet helder zijn, het moet transparant zijn. Daar sta ik garant voor. En de prachtige klank van het WMK doet de rest. Reken maar dat de mensen dat gaan ervaren als ze naar ons concert komen. In de mooiste concertzaal van Nederland, de Buitensociëteit, worden ze ondergedompeld in een bad van klank en energie. En dat voor maar 15 euro per kaartje!".

Kaarten bestellen kan via de website.

www.warnsveldsmannenkoor.nl

Jonge mannen vinden weg naar WMK

Het Warnsvelds Mannenkoor beweegt zich al een paar jaar tegen de trend in. Waar de meeste mannenkoren kampen met dalend ledental en vergrijzing, is het bij het WMK omgekeerd: het ledental steeg van 40 naar 60, en de gemiddelde leeftijd ging voor het eerst sinds jaren omlaag. Jonge mannen vinden hun weg naar het WMK en dat komt ongetwijfeld door de vernieuwende ledenwerfactiviteiten als "WMK Stammtisch" en "WMK Meet & Greet", maar ook door een nieuwe opzet voor de concerten.