Lucas Weevers, Martijn van Iwaarden (leerkracht), Rodney Nicolaas, Jeroen Zwiers, Olivier Donker en Marten Straatsma. Foto: PR
Lucas Weevers, Martijn van Iwaarden (leerkracht), Rodney Nicolaas, Jeroen Zwiers, Olivier Donker en Marten Straatsma. Foto: PR Foto:

Leerlingen Baudartius doen mee aan wiskundetoernooi in Nijmegen

ZUTPHEN - Op vrijdag 29 september heeft een team enthousiaste leerlingen van onze school meegedaan aan het internationale wiskundetoernooi in Nijmegen. Het Baudartius-team bestond uit Marten Straatsma, Jeroen Zwiers, Rodney Nicolaas, Lucas Weevers en Olivier Donker. Olivier: "Het meedoen begint bij de voorbereiding. Je docent krijgt oefenmateriaal toegestuurd waarmee jij, samen met je team aan de slag gaat." Het wiskundetoernooi bestaat al een aantal jaren. Marten: "De dag begint met een estafette en 's middags is er een bepaald thema, dit jaar was het thema fout-detecterende en fout-verbeterende codes. Uiteindelijk is er na het harde werk een borrel en de prijsuitreiking."

In de estafette gaat het erom zoveel mogelijk punten te verzamelen in de tijd van één uur. Lucas: "Elk team kreeg in totaal 20 vragen voorgeschoteld variërend van meetkunde tot vergelijkingen. Vaak kwamen we er samen uit. En zoals de naam al suggereerde kon je pas verder met de volgende vraag nadat je de huidige vraag had beantwoord." Tijdens de lunch was er een wedstrijd om zo snel mogelijk de Rubiks kubus op te lossen, waar een twintigtal mensen streden voor de eerste plek. Ik presteerde door de druk echter slechter dan verwacht, resulterend in de zesde in plaats van de tweede plek." Dat Marten echt snel een Rubiks Kubus kan oplossen bevestigt Rodney: "Marten had makkelijk tweede kunnen worden als hij niet zo zenuwachtig was. Hij deed er anderhalf keer zo lang over als zijn eigen record."

Terwijl de begeleidende docenten een lezing voorgeschoteld kregen over fout-verbeterende codes gingen de teams terug naar de gymzaal voor het middagdeel van de wedstrijd. Lucas: "Het middagdeel bestond uit een vijftal grotere vragen die wij in ons team onderverdeelden en waaraan we in een tweetal of alleen aan werkten. Deze vragen hadden betrekking op het voorbereidingsmateriaal waarmee wij mee hadden geoefend voorafgaand aan dit toernooi. Dit onderdeel ging relatief goed al waren de vragen zeker pittig." Rodney: "Marten en ik waren erg op dreef, want samen hadden we 3 van de 4 vraagstukken opgelost." Er was ook nog een praktisch vraagstuk van het onderwerp. Olivier: "Die puzzel leverde voor ons slechts 60 van de 100 punten op."

De teamleden kijken terug op een leuke ervaring. Lucas: "Het leukste aan dit toernooi vond ik het ochtenddeel. De opdrachten konden met logica wel opgelost worden, maar er zaten ook wel erg moeilijke opdrachten bij." Het team kan tevreden zijn. Marten: "Ik ben tevreden met onze 35ste plek, al hoopte ik op een plaats in de top 30."