Het bewuste kruispunt, komende vanaf Groenlo richting Varsseveld. Foto: Theo Huijskes
Het bewuste kruispunt, komende vanaf Groenlo richting Varsseveld. Foto: Theo Huijskes Foto:

Kruispunt Zieuwentseweg geen hamerstuk

OOST GELRE - Het agendapunt afsluiting kruispunt Zieuwentseweg - N18 zorgde in de raadscommissievergadering niet voor vuurwerk. Alleen de fractie Nieuwe Liberalen Oost Gelre voorkwam dat het punt als een hamerstuk wordt geagendeerd voor de raadsvergadering. "Ook in de gemeenteraad willen wij de gelegenheid hebben om nog iets te zeggen over deze kwestie", aldus Jos Wolterink.

Door Theo Huijskes

Hans Pillen (HRZ 't Zwaantje), woordvoerder van de ondernemers in de buurt van het kruispunt, gebruikte zijn inspreekbeurt om te wijzen op het gegeven dat zijn inziens de ingestelde klankbordgroep niet optimaal wordt benut. "Die wordt waarschijnlijk pas weer bij elkaar geroepen wanneer de gemeenteraad de definitieve beslissing heeft genomen om het kruispunt af te sluiten", aldus Pillen. Ook meldde Pillen het ongenoegen over het ontbreken van informatie over de maatregelen die na de afsluiting moeten zorgen voor een goede verkeersafwikkeling, de zogenaamde 'flankerende maatregelen'.

Volgens OOG, van mening dat 'er geen ideale maatregel voor deze kwestie bestaat', dient er wel zorgvuldig gekeken te worden naar de veiligheid op de Varsseveldseweg, waar de verkeersdrukte behoorlijk zal toenemen. De Nieuwe Liberalen Oost Gelre maakte zich vooral druk over de gevolgen van de afsluiting van het kruispunt voor de Richterslaan en de Kerkhoflaan in Lichtenvoorde. D66 gaf groen licht aan het voorstel, omdat de voorzet van het college voldoet aan het standpunt 'Veranderingen moeten verbeteringen zijn!'. Het CDA vroeg extra aandacht voor de aanleg van een fietspad langs de Parallelweg van de Zieuwentsweg richting de Richterslaan.

Wethouder René Hoijtink maakte nog eens duidelijk dat alle besluiten in deze kwestie genomen worden voor de veiligheid van alle weggebruikers, een goede doorstroming van het verkeer, een goede bereikbaarheid van bedrijven, en verbetering van het milieu. "De inhoud en omvang van de 'flankerende maatregelen' zijn pas aan de orde wanneer het besluit over de afsluiting is genomen. Dat is ook het moment waarop wij met de klankbordgroepen en belanghebbenden verder in gesprek gaan. Iedereen moet zich er daarbij van bewust zijn, dat onze financiële middelen niet onuitputtelijk zijn, en dat er dus niet aan alle verzoeken en wensen tegemoet kan worden gekomen."


Invoering ondernemersfonds met open armen ontvangen

LICHTENVOORDE - Het initiatief om te komen tot een ondernemersfonds in Lichtenvoorde waaraan de betaling van reclamebelasting wordt gekoppeld, is door de raadscommissie van Oost Gelre met open armen ontvangen. Ondanks een aantal vragen ter verduidelijking van het onderwerp, hadden alle fracties veel lof en waardering voor het initiatief.

Door Theo Huijskes

Of het mede kwam door de inspreekbeurt van Benno Voorhuis, voorzitter van het LOV (Lichtenvoordse Ondernemers Vereniging), maar de raadscommissie was eensgezind in haar advies: "Over dit voorstel hoeft in de raad niet meer gedebatteerd te worden." Voorhuis stelde ten overstaan van de raadscommissie dat momenteel slechts een deel van de ondernemers in het centrum van Lichtenvoorde georganiseerd is. "Juist die georganiseerde ondernemers dragen de fysieke en financiële lasten van goede promotionele activiteiten. Zeker in de huidige tijd, waarin we met ons allen de schouders eronder moeten zetten om een uitnodigend en sterk centrum te behouden, is dit niet te accepteren. Een actief en levendig centrum kun je alleen realiseren met z'n allen", aldus Voorhuis. De LOV-voorzitter ziet in het fonds het juiste stuk gereedschap om tot een betere gemeenschappelijke strategie en een breder draagvlak te komen voor een goed functionerend centrum. "Dit laatste is niet alleen van belang voor de ondernemers zelf, maar voor de gehele gemeenschap van Lichtenvoorde en omgeving. Het heeft tot gevolg dat er gewerkt kan worden aan een jaarprogrammering, en het opstarten van doelgerichte, sfeervolle acties, die de bezoekersaantallen nieuwe impulsen geven."

Cofinanciering
In het af te sluiten convenant van gemeente en de Stichting Ondernemersfonds Lichtenvoorde wordt vastgelegd dat er met ingang van 1 januari 2018 bij de ondernemers in het centrum van Lichtenvoorde reclamebelasting wordt geheven. De opbrengst van deze belasting komt ten goede van het ondernemersfonds. In het verlengde van de overeenkomst zal de gemeente zorgen voor een jaarlijkse cofinanciering van 25.000 euro. De opbrengst van de reclamebelasting wordt geraamd op 55.000 euro. De te betalen belasting wordt vastgesteld aan de hand van de WOZ-waarde van de betreffende panden. Deze constructie noemde OOG-woordvoerder Ronald Willering 'een juiste invulling van het principe: Samen organiseren, samen betalen en samen profiteren!'. D66-fractievoorzitter Jerry van der Meulen vroeg zich af of de ondernemers in het centrum van Groenlo dit goede voorbeeld niet moeten volgen. Portefeuillehouder wethouder Mariek Frank liet zich daarover niet uit, maar gaf wel aan dat bij voldoende draagvlak heel veel mogelijk is.