Willemien Hulshof en Vincent van Uem onthullen het informatiebord. Foto: Theo Huijskes
Willemien Hulshof en Vincent van Uem onthullen het informatiebord. Foto: Theo Huijskes Foto:

Amerikaanse eiken 'inheems' in Zieuwents landschap

ZIEUWENT - Een niet alledaagse onthulling van een informatiebord vond in de afgelopen week plaats in het buitengebied van Zieuwent. Op de kruising Maatweg-Hemmelepad, aan de oever van de Baakse Beek in de buurt van de Hulshofbrug en aan de andere kant grenzend aan de Zieuwentse Kerkepaden, werd een bord onthuld met daarop informatie over een aan de overzijde van de beek staande groep Amerikaanse eiken (Quercus rubra).

Door Theo Huijskes

Initiatiefnemer in deze is Aloys Hulshof, telg van de familie Hulshof (Meisterbeand), wiens opa (Hendrik Hulshof) de inmiddels 140 jaar oude eiken heeft geplant. "Omdat het hier om een uitheems ras gaat, heb ik mij tot de gemeente Oost Gelre gewend om voor bomen een beschermde status aan te vragen. Ondanks dat de gemeente inmiddels een lijst kent met daarop duizenden beschermde bomen, komen deze eiken er nog niet op voor. Het is nu te hopen dat de gemeente als goede en betrouwbare hoeder van de natuur zo spoedig mogelijk in actie komt om aan deze wens tegemoet te komen", aldus Aloys Hulshof.

De onthulling van het bord liet werd verricht door de oudste zus, Willemien Hulshof, in samenwerking met wethouder Vincent van Uem van de gemeente Oost Gelre.
Collegelid Van Uem zegde toe om de suggestie van Hulshof om dergelijke informatieborden op meerdere natuurschoonrijke plekken binnen de gemeente te plaatsen, in beraad te nemen. Hij liet weten dit initiatief erg te waarderen. "De betrokkenheid met het landschap in Oost Gelre en de historie daarvan is hier al bijzonder groot. Maar dit soort initiatieven maken de betrokkenheid alleen nog maar groter. Dit laatste geldt overigens niet alleen voor de inwoners van Oost Gelre, maar ook voor de talrijke toeristen die vanwege het landschap deze gemeente bezoeken."

Als voorzitter van de in 1994 opgerichte Stichting Kerkepaden Zieuwent toonde ook Anton Stortelder zich een blij mens met het nieuwe informatiebord en alle bijkomende nieuws daaromheen. "Vanuit mijn positie geredeneerd, betekent dit weer een nieuwe toegevoegde waarde voor degenen die gebruik maken van de kerkepaden", aldus Stortelder, die vervolgens van de gelegenheid gebruik maakte door als bioloog zijn kijk op de Amerikaanse eiken in woorden te vertalen.
"Het zijn exoten uit Noord-Amerika, die omstreeks 1880 in Nederland zijn ingevoerd. In vergelijking met de Nederlandse eik gaat het hier om een veel saaiere houtsoort. Beschouw het als inheemse fauna, die het Nederlandse landschap een apart en bovenal mooi beeld verschaft."