RvT-voorzitter Van den Broek-Hanskamp en directeur Henk Lubberdink spreken namens de Muziekschool tijdens een van de voorgaande raadsvergaderingen. Foto: Bert Vinkenborg
RvT-voorzitter Van den Broek-Hanskamp en directeur Henk Lubberdink spreken namens de Muziekschool tijdens een van de voorgaande raadsvergaderingen. Foto: Bert Vinkenborg Foto:

Muziekschool naar cultuurbedrijf via de korte route

DOETINCHEM - Na een lang debat besluit de gemeenteraad op donderdag 6 juli dat de weg naar het nieuw op te richten cultuurbedrijf via de korte route wordt ingeslagen. Dat houdt in dat een businessplan ontwikkeld wordt waarin de plannen en de posities van de partners worden omschreven. Dit plan moet in de herfst op tafel liggen. De nogal korte termijn waarop een en ander gerealiseerd moet worden is toe te schrijven aan de vertragingen die tot nu toe zijn ontstaan.

Door Bert Vinkenborg

Om te begrijpen hoe het proces is verlopen en waarom het zo lang geduurd heeft moet teruggegaan worden naar het begin. In 2015 nam de raad het besluit dat de drie cultuurinstellingen, Amphion, de Gruitpoort en de muziekschool samen moesten gaan in een nieuw op te richten cultuurbedrijf. Er werd gesproken over 'sterke merken' die onder een overkoepelende organisatie verder zouden gaan. Door de toenmalige portefeuillehouder werd met de raad besloten dat de drie partijen samen een plan zouden opstellen om in 2016 aan de raad te kunnen presenteren. Achteraf bleek deze opdracht een onmogelijke missie te zijn want eind 2016 was er nog weinig tot niets tot stand gebracht. Amphion en de Gruitpoort waren het redelijk met elkaar eens over de te volgen koers maar de muziekschool kwam er binnen het gegeven kader niet uit. Voor wethouder Maureen Sluiter was dat reden om de opdracht terug te nemen en de regie naar zich toe te trekken. Tijdens de beeldvormende raad van 22 juni gebruikte de voorzitter van de raad van toezicht van de muziekschool ferme taal in haar oordeel over de rol van de gemeente en in het bijzonder van adviesbureau BMC.

Zorgvuldigheid boven snelheid
Tijdens het debat in de recente raad van 6 juli lopen de meningen over het te bereiken doel, een krachtig cultuurbedrijf dat de regionale functie van Doetinchem versterkt met daarbinnen cultureel ondernemerschap, niet ver uiteen. Wel zijn er grote verschillen van mening over de route er naartoe. Bennie Vonk (CDA) vraagt zich af hoe de eerste tranche van de bezuiniging in 2018 gerealiseerd gaat worden. Ook meent hij: "Op een clash zit niemand te wachten. We zullen er samen uit moeten komen. Zorgvuldigheid boven snelheid. Dit vraagt echter medewerking van de muziekschool. We doen het niet alleen voor de gemeente Doetinchem. Nu moet iedereen over zijn eigen schaduw springen." Steven Kroon (PvdA) stelt dat hij en zijn fractie het raadsvoorstel nooit zullen steunen. Volgens hem worden er nu stappen genomen over de ruggen van docenten en medewerkers van de muziekschool die in een ZZP-constructie worden gedrongen. Hij schetst het rapport van adviesbureau BMC als 'belabberd'. De zogenoemde frictiekosten, ofwel de kosten van ontbinding van bestaande arbeidsovereenkomsten, vormen een heikel punt. De geheimhouding van dit onderwerp stuit op principiële bezwaren van de fractie van D66. Geheimhouding mag, maar dan moet aan stringente voorwaarden zijn voldaan en dat is volgens D66 niet het geval. Nol Verhoeven (VVD) stelt dat hij er vanuit gaat dat een substantieel van het personeel van de muziekschool overgaat naar het nieuwe cultuurbedrijf maar ook dat de muziekschool er is voor het cultuurbedrijf en niet omgekeerd. Terwijl Steven Kroon een estafette houdt met de interruptiemicrofoon blijkt uit het verdere debat dat een groot deel van de raad door wil, er is al te veel tijd verloren gegaan. In de woorden van Robert Ooms (PvLM): "Nog twee jaar erbij is gewoonweg te lang. Om de impasse te doorbreken zal er gekozen moeten worden voor de korte route. Dat mag echter niet ten koste gaan van de leerlingen ".
Wethouder Maureen Sluiter herkent de rode draad in het debat „Iedereen wil naar één cultuurbedrijf " en vraagt goedkeuring van de raad om door te kunnen gaan op de voorgestelde route.
Het door PvdA en SP ingediende amendement tot wijziging van het raadsvoorstel haalt het niet. Met slechts 10 stemmen voor wordt het verworpen en krijgt de wethouder het groene licht van de raad. Het businessplan dat voorzien is voor de herfst zal uitwijzen of de drie culturele partijen en de gemeente nader tot elkaar zijn gekomen.