Boven (vlnr): Lisa Mennink, Manon Görz, Joyce van de Langenberg, Nienke Enzerink, onder: Saskia Bruil, Margreet Jansen, Angelique Bosman en Yvette Reusen. Foto:  Linda Roelfszema, LRFotografie
Boven (vlnr): Lisa Mennink, Manon Görz, Joyce van de Langenberg, Nienke Enzerink, onder: Saskia Bruil, Margreet Jansen, Angelique Bosman en Yvette Reusen. Foto: Linda Roelfszema, LRFotografie

WARBOEL, prachtig en bijzonder kinderboek

DOETINCHEM - Op Iselinge Hogeschool in Doetinchem is afgelopen week het nieuwe kinderboek Warboel gepresenteerd, met kleurrijk geïllustreerde en toegankelijke gedichten voor kinderen en jongeren over sociaal-emotionele onderwerpen.

"Er bestaat helaas nog geen vak op school, dat leert hoe je verdriet mag hebben", schrijft auteur Margreet Jansen uit Borculo in haar voorwoord. "Dat uitlegt, dat je niet de enige bent die onzeker is en vertelt dat het niet raar is, als je buikpijn hebt van heimwee of je rot voelt omdat je ouders altijd ruzie hebben". En dat is precies wat ik met dit het boek wil bereiken. Dat kinderen en jongeren zich herkennen in de sfeer en emoties rondom onderwerpen als pesten, faalangst, je grenzen aangeven, onzekerheid, scheiding, vluchten, rouw etc. en zich daardoor aangemoedigd voelen erover te praten. De krachtige illustraties van Angelique Bosman uit Doesburg maken dat plaatje van herkenning meer dan compleet.

Jansen en Bosman leerden elkaar destijds kennen via Saskia Bruil uit Doetinchem, verantwoordelijk voor vormgeving en uitgeefondersteuning van niet alleen Warboel, maar ook van het eerste boek van de dames, dat in oktober 2015 verscheen en over rouw en afscheid ging. "De vakjurynominatie begin deze maand van "Ik mis je in alle kleuren" voor de Yarden Afscheidsprijs 2017, kwam als een complete verrassing en de eervolle derde plaats voelde als een kroon op al het harde werken."

"En de lat bij Warboel lag nog hoger", vertelt Saskia Bruil. Bijna anderhalf jaar waren ze bezig met de realisatie van het boek, waarbij niet alleen kritisch naar elkaars input werd gekeken, maar ook regelmatig feedback gevraagd werd aan kinderen om hen heen. "Mijn 13-jarige dochter, zelf ook een tekentalentje, was vaak een dankbaar klankbord", volgens illustrator Angelique, zowel voor de gedichten als de tekeningen.
Ze zijn dan ook ontzettend blij met het enthousiasme waarmee Warboel afgelopen dinsdag in Doetinchem werd ontvangen door docenten, interne opleiders, studenten en pers. De keuze voor Iselinge Hogeschool is geen toevallige. Vier studenten van de Doetinchemse Pabo schreven bij elk gedicht handzame online lessuggesties, die het boek een enorme praktische meerwaarde geven. Niet alleen voor leraren, maar ook voor ouders thuis. Net als de werkvormen voor kindercoaches en therapeuten, die Yvette Reusen van Open Kindercoaching uit Groenlo voor haar rekening nam.

Maar bovenal is Warboel natuurlijk een boek voor kinderen. "Zij moeten het gevoel krijgen, dat ze zich niet hoeven te schamen voor hun tranen en onzekerheid", zegt Jansen. "En dat ze bij ons, volwassenen, altijd terecht kunnen met die warboel die het af en toe in je hoofd kan zijn".

Warboel kost € 19,95 (ISBN 978-90-824424-1-0) is te bestellen op www.zilverensleutels.nl, waar tijdelijk ook een gratis kleurplaat van het gedicht Griezelen (thema Kinderboekenweek 2017) te downloaden is.