Henk Tomas: 'Het gordelbeslag, een topvondst in Nederland'
Henk Tomas: 'Het gordelbeslag, een topvondst in Nederland' Foto:

'Iedere periode heeft sporen nagelaten'

Schatten van
Kerkwijk in
Liemers Museum

Door Susan Wiendels

DIDAM – Wie met eigen ogen de archeologische schatten van Kerkwijk en de nieuwe randweg wil zien, moet snel zijn. Tot en met 1 oktober is de expositie 'Sporen van mensen: boeren, ridders en soldaten' geopend in Kunstwerk! Liemers Museum in Zevenaar. Amateur-archeoloog Henk Tomas spreekt van unieke vondsten.

Munten, kogelpotten, maalstenen, beeldjes. De omgeving waar nu industrieterrein Kollenburg, nieuwbouwwijk Kerkwijk en de Randwijk ligt bleek in de afgelopen twintig jaar een schatkist voor archeologen. "Elke honderd meter is wel iets gevonden." Opvallend is dat er vanaf de late bronstijd, (1100-800 v. Chr.), doorlopend bebouwing is geweest. "Iedere periode heeft zijn sporen nagelaten", vertelt de Didammer die sinds eind jaren tachtig zijn hart heeft verpand aan archeologie. Henk Tomas werd correspondent voor de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek, stond aan de wieg van de Oudheidkundige Vereniging Didam en richtte samen met Alex Koster de Historisch Archeologische Stichting op. Het doel: fondsenwerving voor publicaties en onderzoek op het terrein van archeologie. Met Koster en Jan Verhagen verrichtte hij veldverkenningen, waarnemingen en opgravingen in de Liemers. Ook in Didam droeg Tomas zijn steentje bij. In 1995 begonnen de eerste opgravingen aan de zuidrand van Didam op de plek waar nu Kollenburg is gehuisvest. Daarna waren het terrein van de woonwijk en de randweg aan de beurt. De bodem geeft de geschiedenis van dit stuk Didam prijs.
Zo kwamen onder meer een nederzetting uit de ijzertijd, restanten van boeren uit de steentijd, waterputten uit de Romeinse tijd en een kasteel uit de Middeleeuwen na de opgravingen tevoorschijn. Het kasteel stond tegenover de voormalige burgemeesterswoning aan de Dijksestraat. Waarschijnlijk was het kasteel een motte, waar in de loop van de Middeleeuwen verschillende gebouwen van tufsteen en baksteen aan zijn toegevoegd. Veel informatie over de bewoners van het kasteel kwam uit de slotgracht. Deze bevatte veel luxe aardwerk waaronder pelgrimhoorns. Het kasteel werd in 1503 gesloopt na een verwoestende brand.
De 32 mooiste pareltjes kwamen uit een grafkuil uit de Merovingische tijd (525-725 na Chr.). Ze behoren tot het beslag van een gordel. Deze waren in gewikkeld in een doek en daarom zijn ze tijdens een latere grafroof over het hoofd gezien. "Een topvondst voor Nederland", typeert Henk Thomas de voorwerpen van ijzer die behoren tot het beslag van een gordel. "Je ziet nog goudresten. Goud was alleen voorbehouden aan de elite."
Met de expositie sluit de gemeente een periode af van twintig jaar archeologisch onderzoek in het gebied. Bestuursleden van de Historisch Archeologische Stichting en medewerkers van Kunstwerk! Liemers museum uit Zevenaar zijn verantwoordelijk voor de inrichting van de expositie. De voorwerpen zijn in bruikleen gegeven door het museum Het Valkhof in Nijmegen.
Het Liemers Museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 14.00 tot 17.00 uur.


'Info over borstkanker is maatwerk'

DOETINCHEM - In het kader van 'oktober borstkankermaand' houdt Borstkankervereniging afdeling Doetinchem op zaterdag 7 oktober, van 10.30 tot 14.30 uur, een infodag in Inloophuis Oude IJssel aan de Plantenstraat 2 in Doetinchem. De toegang is gratis. Aan deze dag wordt meegewerkt door de mammacare-verpleegkundigen van het Slingeland Ziekenhuis: Petra Huls en Christel Vreeman. Zij geven om 11.30 en om 13.00 uur een interactieve lezing over het thema: Informatie over borstkanker is maatwerk. In verband met de ruimte is aanmelding hiervoor noodzakelijk. Dat kan via lotgenoten.borstkanker@gmail.com. Tevens is Maya Meerbeek, coach van Stap.nu in het Inloophuis aanwezig. Zij informeert over Kanker en Werk: Hoe pak je dat aan. Als ontspanning kunnen de bezoekers samen schilderen aan een groot 'belevingsdoek'.