Short Stirling door Kerkstraat Hengelo. Archieffoto: collectie Jan Kreunen
Short Stirling door Kerkstraat Hengelo. Archieffoto: collectie Jan Kreunen Foto:

Lezing over crash Short Stirling bommenwerper

WEHL - Jean Kreunen, oud-directeur Achterhoeks Museum 1940-1945 en actief bestuurslid van Oorlogsmuseum Overloon, houdt op maandag 2 oktober een lezing in de Toneelzaal Koningin Beatrixcentrum aan de Kon. Wilhelminastraat 12 in Wehl. Deze lezing over de op 8 september 1941 bij het Gelderse Hengelo gecrashte Short Stirling bommenwerper, begint om 20.00 uur. Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen 2,50 euro.

Als jonge man kreeg hij van zijn opa een foto van een Engelse bommenwerper die bij hen midden in het dorp Hengelo Gld. door de straat kwam. Bij navraag waar die bommenwerper vandaan kwam werd bekend dat die op 8 september 1941 een paar kilometer buiten het dorp was gecrasht. Bemanning ontsnapt en wordt later weer opgepakt en krijgsgevangen gemaakt. De navigator Richard Pape schreef een boek over deze crash en zijn meerdere ontsnappingspogingen, genaamd 'Met hand en tand' wat uiteindelijk in 1954 een bestseller werd.

Uniek nooit eerder vertoonde documenten en fotomateriaal, met de achtergrond verhalen, gedurende veertig jaar verzameld door Jean Kreunen worden op een boeiende wijze gepresenteerd vanaf 20.00 uur.

Koningin Beatrix Centrum, Kon. Wilhelminastraat 12, 7031 AC Wehl. De entreeprijs bedraagt 2,50 euro voor niet-leden van de oudheidkundige vereniging.


www.museum40-45.com