Solisten repeteren met het combo voor de bevrijdingsconcerten. Foto: Karin Stronks
Solisten repeteren met het combo voor de bevrijdingsconcerten. Foto: Karin Stronks

'De kracht van het concert is de afwisseling'

AALTEN – Muziekvereniging De Eendracht, popkoor DAzzLE, een combo, solisten en het Nationaal Onderduikmuseum zijn al maandenlang bezig met de voorbereidingen voor het bevrijdingsconcert 'Quis separabit', tussen vrees en vrijheid. "We acteren met dit concert buiten onze 'comfortzone', we zingen in het Latijns…", merkt Lionne Meijnen van popkoor DAzzLE op. Combo-toetsenist Sander te Grotenhuis vult aan: "Alle nummers en vertellingen tekenen de sfeer van het thema van dit bijzondere concert, gebaseerd op het verhaal van een bevrijder. De kracht van het concert is de afwisseling."

Door Karin Stronks

Een deel van het combo en twee solisten repeteren samen op zaterdag 7 april. Muziek van het indrukwekkende 'Mother Earth' vult gebouw De Opmaat. Na de intro zet zangeres Sifra Geessink in. Wat een stem, wat een sfeer, wat een indringende song. Het eerste kippenvelmoment is een feit op deze zomerse middag...

'Buiten comfortzone'
Op 5 en 6 mei valt alles samen, alle betrokkenen oefenen nog apart. Vrijwilligers van het Nationaal Onderduikmuseum zijn druk bezig met het samenstellen van de expositie, de verteller leest zich in in het verhaal, de solisten oefenen hun nummers, het fanfareorkest repeteert bij De Opmaat. Ook het combo en popkoor DAzzLE bereiden zich voor op het bevrijdingsconcert. Lionne Meijnen van DAzzLE zegt: "We vinden het super dat De Eendracht ons opnieuw heeft gevraagd om mee te werken. Het is een bijzonder concert dit keer, we treden buiten onze 'comfortzone', we zingen naast popsongs een klassiek stuk in het Latijns. Dat hebben we nog nooit gedaan…" Henrike Weijers vult aan: "Onze dirigente Claudette Doup is gelukkig erg veelzijdig, we oefenen onder haar bezielende leiding de pittige stukken."

Geschikt voor Aalten
Sander te Grotenhuis is toetsenist van het combo dat verder bestaat uit een gitarist, een drummer en een basgitarist. Hij is erg enthousiast over het concert: "Ook wij als combo moeten flink aan de bak. Brachten we vorig jaar wat lichtere muziek, dit keer komen ook 'zwaardere' nummers aan bod. Deze muziek roept een bepaalde sfeer op die hoort bij het thema. Intense blijdschap en opluchting worden gevolgd door spanning en naderend gevaar. De bevrijder verlaat een feestvierend bevrijd dorp en gaat het gevaar tegemoet. Ik denk dat dit concert, dit bijzondere verhaal, zeer geschikt is voor Aalten. Hier was een zeer actieve verzetsgroep, hier hebben naar rato de meeste onderduikers gezeten. Hier is veel aandacht voor het oorlogsverleden, kinderen van Aaltense scholen leggen kransen en onderhouden monumenten."

Thema spreekt veel mensen aan
Op 11 april repeteren popkoor DAzzLE en het fanfareorkest voor het eerst samen. "We hebben natuurlijk op onze zangavonden en thuis al veel geoefend. We hebben ons ingelezen in het thema, het spreekt ons erg aan. We kijken uit naar de repetitie met De Eendracht", vertelt Henrike. Sander Grotenhuis geeft aan: "Ik vind dat De Eendracht trots op zichzelf mag zijn wat betreft vernieuwend zijn en het bedenken en voorbereiden van een concert voor een breed publiek. Het thema van dit concert spreekt veel mensen aan. Het verhaal gaat over een bevrijder, Bill Eager uit Wales, die was aangesloten bij de Irish Guards, hij vocht in een vreemd land, ons land, voor onze vrijheid. Ik vind dat deze verhalen niet mogen 'verwateren', we moeten ze blijven vertellen."

Verduisterde Zuiderkerk
Het dagboek van soldaat Bill Eager, die was aangesloten bij de Irish Guards, is de inspiratiebron van dit bijzondere concert. De muziekcommissie van de christelijke muziekvereniging De Eendracht heeft passende songs en muziekstukken gekozen die het karakter van het verhaal van Eager goed weergeven. De Zuiderkerk zal enigszins worden verduisterd om een passende sfeer te creëren. Om zo veel mogelijk mensen gelegenheid te geven om deze bijzondere uitvoering bij te wonen wordt het op twee avonden gespeeld, op 5 en 6 mei vanaf 20.30 uur. Een uur voor de uitvoering is de expositie, waarin ook fotomateriaal van de nazaten van Bill Eager te zien is, te bezoeken. Kaarten voor het bevrijdingsconcert zijn gratis, reserveren is gewenst en kan via de website van De Eendracht. Veteranen van Aalten kunnen zich aanmelden via veteranen@eendrachtaalten.nl. Zij hoeven geen ticket te reserveren, maar komen op een speciale lijst zodat De Eendracht hen bij de entree kan ontvangen.


www.eendrachtaalten.nl/ticktets