Bewoners steunen plannen voor de Kattenberg

AALTEN – Onlangs stelde de ChristenUnie nog schriftelijke vragen over de plannen voor de Kattenberg, het noordelijk deel van het winkelcentrum in Aalten. Daarin werd gesproken over "grote onrust onder bewoners van de Kattenberg". Tijdens het ronde tafelgesprek ruimte van 8 mei bleek dat er van die onrust geen sprake is. Verschillende insprekers zeiden dat de buurt juist erg tevreden is over de plannen. Ze vertelden dat de onrust wordt veroorzaakt door één persoon.

Door Bernhard Harfsterkamp

Wanneer er ingesproken kan worden over plannen van de gemeente zijn het vaak tegenstanders die aan het woord komen. Voorstanders blijven vaak thuis of luisteren mee op de publieke tribune. Dit keer kwamen drie van hen wel inspreken, omdat ze vonden dat er een verkeerd beeld was ontstaan van het draagvlak in de buurt voor het Toekomstbeeld Kattenberg. Ze noemden Kattenbergs belang, dat zegt voor de belangen van de buurt op te komen, een "eenmansactie". Ze wezen er op dat een brief met bezwaren van Kattenbergs Belang met 30 handtekeningen juist niet door het grootste deel van de buurt was ondertekend. Veel handtekeningen waren zelfs afkomstig van mensen, die niet eens uit Aalten komen. De drie insprekers hadden alleen lof voor de gemeente. Ze vonden ook dat zij als bewoners goed betrokken waren bij het opstellen van het toekomstbeeld.

Wethouder Ted Kok zei dat er veel gesprekken zijn geweest om het Toekomstbeeld voor de Kattenberg op te stellen. Daarbij is geprobeerd om iedereen op één lijn te krijgen. Dat lukte niet. Hij voelt er niet voor om dit nog eens te doen. "Ik steek liever mijn energie in waar die zit. Die zit vanavond aan tafel." Hij doelde daarbij niet alleen op de buurtbewoners, maar ook op Bernd Jan Klein Entink van de Stichting Aalten Promotie en de ondernemersvereniging NOVA en op de heer Voskuil van het tuincentrum, op welke plek woningen en parkeerplaatsen moeten komen. Ook Klein Entink vond dat er geluisterd is naar alle wensen en dat er een mooie visie tot stand is gekomen. Die sluit goed aan bij doelstellingen als de reductie van het aantal vierkante meters winkeloppervlak. Hij hoopt dat dezelfde werkwijze toegepast wordt voor de andere delen van het centrum (Dijkstraat en omgeving, Hogestraat en omgeving). Hij hoopt wel dat er voldoende capaciteit is om hierna concrete stappen te zetten.

Plannen in komende vier jaren uitvoeren
Gerrit Assink (CDA) wilde graag weten of de wethouder al een tijdvenster voor de uitvoering kon geven. Kok vertelde dat er over diverse locaties in de Kattenberg al gesprekken worden gevoerd. Hij wilde geen tijdsplanning geven, maar de wethouder gaf wel aan alle plannen in "deze bestuursperiode" (2018 – 2022) te willen afronden. Hij zei dat hiervoor ook geld van derden nodig zal zijn en dat hij daarover al in gesprek met de provincie is en dat hij daarover een goed gevoel heeft. Johan Pennings (ChristenUnie) vroeg daarna of er al geld hiervoor in de begroting was opgenomen. Kok wees op het structuurfonds voor versterking van het centrum, waarin nog acht ton euro zit. De wethouder zei in volle snelheid verder te willen met de plannen voor de Kattenberg. Zo nodig wil hij er extra capaciteit voor inhuren. De uitvoering van het plan op de hoek Lichtenvoordsestraatweg en Berkenhovestraat, waar het tuincentrum ligt en de leegstaande Chinees staat, heeft de hoogste prioriteit.