Philine Kockelkoren met de Amerikaanse vlag. Foto: Eva Schipper
Philine Kockelkoren met de Amerikaanse vlag. Foto: Eva Schipper

Een spannende, buitenlandse ervaring voor Philine Kockelkoren

AALTEN- 16 jaar oud en dan in je eentje de grote oceaan over! Philine Kockelkoren uit vwo 5 van Christelijk College Schaersvoorde gaat volgend jaar naar Amerika voor een uitwisselingsjaar. Philine vertrekt deze zomer naar haar gastgezin in Dawson. Dawson is een klein dorp ter grootte van Bredevoort. Het dorp ligt in de deelstaat Minnesota. Volgend schooljaar zal Philine ook deelnemen aan het Amerikaanse schoolsysteem.

Door Eva Schipper

'Voor mij geen gele bus', vertelt Philine lachend. Gelukkig is er een middelbare school op loopafstand van haar "nieuwe" (t)huis. Het schoolsysteem in Amerika ziet er totaal anders dan in Nederland. "Je kan veel meer vakken kiezen zoals: theater, psychologie en het opvoeden van kinderen." Het schoolsysteem is veel meer gericht op de dingen die je als leerling leuk vindt.

Het dagelijks leven gaat er ook anders uitzien voor Philine. "Ik ben niet bang voor schokkende veranderingen, het is immers een Westers land. Wel zijn er onder de jongeren andere dingen 'normaal'." In Amerika is een feest niet een feest zoals we in Aalten gewend zijn. In haar dorp zal een feest een gesprek rond een kampvuur gaan betekenen in plaats van samen uit naar een kroeg of een café. Ook zijn er strenge regels voor het tijdstip dat je thuis moet komen, na een avondje uit met vrienden. De gemiddelde tijd is rond de 23:00 uur.

Philine geeft aan graag weg te willen uit Europa. "Ik heb al veel gezien van Europa, dit is een kans voor mij om naar een ander continent te gaan." Voor Philine was het geen lastige keuze om te kiezen naar welk land ze zou gaan. "Ik ben altijd al met de VS bezig geweest. Toen ik klein was las ik al boeken en keek ik films in het Amerikaans." Philine vertelt dat ook de levensstijl in Amerika haar aanspreekt. "Alle leerlingen zijn gemotiveerd op een heel andere manier dan in Nederland, het land waarin het individuele handelen vaak centraal staat. Daar wil iedereen graag samen een competitie winnen, ze zijn samen echt een eenheid." Ook de typerende elementen van een competitie, denk maar aan cheerleaders, spreken haar aan.

Philine vindt het wel spannend, maar heeft er enorm veel zin in. "Het zal wel een uitdaging worden om een plekje te gaan vinden in Amerika." Ze geeft aan dat ze nog nooit helemaal alleen op vakantie is geweest. Wel is ze meerdere keren op skikamp gegaan met vrienden. Philine is van plan goed contact te houden met familie en vrienden via social media, bijvoorbeeld door gebruik te maken van Skype.