Aangrenzende bedrijven niet blij met nieuwe buurman in Westrand Aalten

AALTEN – Tegen het bestemmingsplan bedrijventerrein Westrand Aalten waren tien zienswijzen ingediend. Op het nieuwe terrein zal het afvalverwerkingsbedrijf Aalbers zich vestigen. Acht van de indieners van de zienswijzen zien dat liever niet gebeuren. Ze vrezen overlast van stof, geur en geluid. De gemeente heeft bij het uitwerken van het plan deels rekening gehouden met de bezwaren, onder andere door voor het aantal uren waarin de puinbreker actief mag zijn een maximum mag vast te stellen. Dat was niet voldoende voor alle indieners bleek tijdens het Ronde tafelgesprek Ruimte van 7 mei. Omwonenden vrezen voor hun woongenot en de twee vertegenwoordigers van de aanliggende bedrijven die inspraken vrezen voor negatieve gevolgen op hun bedrijfsvoering. Volgens wethouder Ted Kok passen alle activiteiten binnen de daarvoor geldende normen.

Door Bernhard Harfsterkamp

Twijfels over trillingenonderzoek
Met name de trillingen die bij het puinbreken veroorzaakt worden zijn een zorg voor Prinzen b.v. , het bedrijf dat eierweegapparatuur maakt. Dat moet erg precies gebeuren en de trillingen zouden dat kunnen verstoren. Het is ook de reden geweest voor de gemeente om een extra trillingenonderzoek uit te voeren. Daaruit bleek dat de trillingen de bedrijfsvoering van Prinzen niet negatief zullen beïnvloeden. Bedrijfsleider Arendsen vertelde dat Prinzen b.v. weliswaar had ingestemd met het trillingenonderzoek, maar dat het rapport erover vragen oproept. Prinzen b.v. is onderdeel van de Vencomatic Group. Arendsen las een brief voor van eigenaar Cor van de Ven. Die bleek behoorlijk ontstemd te zijn over de hele gang van zaken rondom het opzetten van het bedrijventerrein aan de Westrand. Daar had ook ruimte gelegen voor zijn bedrijf om te kunnen groeien. Het bedrijf heeft nu 85 formatieplaatsen. Dat hadden er honderd kunnen worden, maar nu er geen uitbreidingsruimte meer is overweegt Van de Ven om uit Aalten te vertrekken. Hij begreep dan ook niet waarom het belang van een veel kleinere lokale onderneming groter wordt geacht dan dat van een bedrijf met veel meer werknemers. Van de Ven voelt zich als ondernemer van buiten Aalten benadeelt. Hij dreigde met juridische stappen als het plan doorgaat.

'Te veel fijnstof in onze richting'
Ook Johan van Eerden van TripleA Networks was niet blij met de ontwikkelingen tegenover zijn bedrijf. Hij suggereerde dat Aalbers een voorkeursbehandeling heeft gehad en dat hij in de wandelgangen had gehoord dat er maar 30 euro per vierkante meter betaald hoefde te worden. Hij begreep niet waarom Aalbers vijf hectare krijgt, terwijl er maar 2,5 wordt ontwikkeld. Hij vreesde dat de andere 2,5 hectare zal worden gebruikt voor projectontwikkeling. Van Eerden vond het vreemd dat een grondwal tussen Aalbers en Triple A om stofoverlast te voorkomenniet meer in het plan voorkwam. "Er gaat teveel fijnstof in onze richting. Een bedrijf als Aalbers hoort op deze plaats niet thuis. Zoek een andere passender locatie." Op een vraag van Gerbert Navis (VVD) of TripleA uitbreidingswensen heeft en interesse in het nieuwe bedrijventerrein zou hebben gehad, zei Van Eerden dat het "voor ons zeker interessant was geweest, zeker met de bedragen die worden genoemd".

Geen vriendenprijs voor grondaankoop
Wethouder Ted Kok wist niets van de grondwal. "Die is nooit met ons besproken. Er is ook geen opdracht gegeven die te verwijderen uit het plan." Ook ontkende hij het verhaal van de lage grondprijs. "Aalbers is zelf verantwoordelijk voor aanleg en onderhoud. Dat is onderdeel van de prijsvorming geweest. Het gaat niet om een bouwrijpe kavel en daarom wordt er minder dan gebruikelijk betaald. De prijs die in de wandelgangen wordt genoemd is zeker niet de prijs die betaald wordt en die is zeker niet lager." De kosten van de gemeente worden er mee gedekt. De wethouder vertelde dat er met Aalbers een koopovereenkomst is voor de eerste 2,5 hectare. Voor de volgende 2,5 hectare heeft het bedrijf een optie. Voor het ontwikkelen daarvan geldt een termijn van tien jaar. "Daar betalen ze een optievergoeding voor", zei Kok. Als Aalbers het toch niet gaat ontwikkelen dan kan er zich een ander bedrijf vestigen in dezelfde zware milieucategorie die geldt voor het nieuwe bedrijventerrein. Kok herkende zich niet in de verhalen dat er sprake was van voorkeursbehandelingen. Voor hem is er ook geen verschil tussen bedrijven uit Aalten en die van buitenaf. Hij kende overigens de uitbreidingswensen van Prinzen B.V. en TripleA niet. Hij herinnerde er echter wel aan dat voor het bedrijventerrein aan de westrand toestemming van de provincie was gekomen, omdat er de vraag lag van Aalbers, die zijn activiteiten niet kon verplaatsen naar een regionaal bedrijventerrein.

Groenstrook te smal
Bertha Krajenbrink van de Stichting Natuur en Milieu Aalten sprak in over de landschappelijk inpassing van het bedrijventerrein, die tot stand is gekomen in overleg met de stichting. Toch was ze er niet helemaal tevreden over. De afspraak was een groenstrook van 20 meter breed. Dat was een compromis, want Natuur en Milieu Aalten vond 30 meter beter. Maar door de grondwal met onderhoudspad die ook binnen de 20 meter valt, is de groenstrook smaller. "Vooroverleg juichen we toe, maar de gemeente moet zich wel aan de gemaakte afspraken houden. Een landschappelijke inpassing van minder dan 20 meter is voor de stichting onacceptabel en in strijd met in goed vertrouwen gemaakte afspraken." Wethouder Kok reageerde dat groen, fiets- en wandelpad en grondwal allemaal binnen dezelfde 20 meter moeten worden gerealiseerd.