De zeepkistenrace wordt zondag 3 juni gehouden. Foto: PR
De zeepkistenrace wordt zondag 3 juni gehouden. Foto: PR

Zeepkistenrace naar Beeklaan in Aalten

AALTEN - De vijfde editie van de zeepkistenrace, georganiseerd door Jong Gelre, wordt gehouden in het centrum van Aalten. De veelal door vriendengroepen en hokken gebouwde zeepkisten zullen dit jaar afdalen van de nogal steile Beeklaan. Bas Koskamp van Jong Gelre legt uit: "De zeepkisten starten vanaf een minischans die de tijdwaarneming in gang zet. Een vrij steile afdaling met diverse uitdagende hindernissen staat de zeepkistenracers dit jaar te wachten! Op zondag 3 juni is het zover, dan gaan de zeepkisten in de diverse klassen de onderlinge strijd aan! Nu dit spektakel in Aalten wordt gehouden mogen we wellicht rekenen op een groot aantal toeschouwers, de toegang is gratis!"

Door Karin Stronks

Tot dusver werd de zeepkistenrace in het buitengebied van Aalten gehouden, aan de Nijhofsweg in Barlo. Francis Wellink van Jong Gelre geeft aan: "We konden gebruik maken van het weiland van Jan te Brinke, dit jaar gaat hij er aardappels verbouwen. We hebben zitten dubben, dan wordt de ruimte erg beperkt, we besloten bij de gemeente Aalten een vergunning aan te vragen om het evenement in Aalten aan de Beeklaan te mogen organiseren." Jelmer Koskamp vult aan: "Locatie Beeklaan hebben we al vaker genoemd, na de veiligheidsmaatregelen goed te hebben doorgesproken verleende de gemeente ons de vergunning. We zijn daar erg blij mee! Omdat het in Aalten zelf is denken we dat er sowieso meer publiek op af komt, entree is gratis en men hoeft niet ver te fietsen!"

Chicane en hindernissen
De Zeepkisten starten vanaf een kleine schans, daar wordt de tijdmeting in gang gezet. De afdaling gaat gepaard met een chicane en enkele hindernissen. "Altijd leuk voor het publiek! Er zijn drie prijzen per klasse te winnen, de originaliteitsprijs, een prijs voor de snelste zeepkist en de pechprijs. De originaliteitsprijs is een opsteker voor deelnemers die heel veel werk maken van een zeepkist! We kennen de Calimeroklasse voor kinderen en jongeren van zes tot dertien jaar, die rijden op een aangepaste baan. Dan de Middenmootklasse voor mensen van dertien tot 25 jaar en de Professionalklasse voor de 'oude garde', 25-plussers, voor stoere vaders bijvoorbeeld", grijnst Elise ten Brinke. Zeven Jong Gelre leden zitten in de zeepkistencommissie, naast Bas, Elise, Jelmer en Francis helpen ook Sjoerd Harbers, Jos Wikkerink en Marten Lageschaar met de organisatie.

Hokken en keten
De zeepkistencommissie gaat enkele weken voor de zeepkistenrace langs alle bekende hokken en keten in en rondom Aalten om posters rond te brengen. Jelmer Koskamp zegt: "Op verschillende zaterdagavonden gaan we op pad en hopen dat er veel vriendengroepen mee komen doen! Dit keer is het natuurlijk erg spannend nu het op een nieuwe locatie wordt gehouden. Een bekende Barloƫr praat het evenement aan elkaar, op de parkeerplaats naast de Westerkerk komt een springkussen en tentjes met drankjes en hapjes. De Pietepol verkoopt ijs, 't Noorden zorgt voor eten. De drankjes worden door ons zelf verzorgd met hulp van Jumbo Leussink."

Sponsoren en vrijwilligers
Tot op de dag van de zeepkistenrace kunnen deelnemers zich nog aanmelden. Francis: "We hopen natuurlijk dat weer veel hokken, keten en vriendengroepen aan de slag gaan om een mooie of snelle zeepkist te bouwen! Veel zeepkisten betekent een mooie happening voor het publiek! De lengte van het parcours is net zo lang als die van de Nijhofsweg, het is wel steiler." Jelmer vult aan: "Wij zijn op de dag van de zeepkistenrace met zo'n veertig tot vijftig vrijwilligers in touw, het is fijn dat we op zoveel mensen kunnen rekenen. Zonder onze hoofdsponsoren GUV, OWM Achterhoek, De Kruyf Mechanisatie, CWV Barlo, Te Bokkel Loonwerk en Autobedrijf Jawi zou het evenement niet mogelijk zijn."

Aanmelden
Alle zeepkisten worden gekeurd, als dat gebeurd is gaat op 3 juni om 13.00 uur de eerste zeepkistracer de Beeklaan afdalen. Deelnemers kunnen informatie vinden en zich inschrijven via de website of de Facebookpagina. Aanmelden kan ook nog op de dag van de zeepkistenrace.


www.jonggelreaalten.nl
Facebook: Jong Gelre Aalten