Drie Aaltense dorpen in het Groen

AALTEN - Ons Aller Belang (IJzerlo), Heurns Belang (De Heurne) en Heurn's Belang (Aaltense Heurne) en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) gaan - op verzoek van de gemeente Aalten en Stichting SAAP - boeren, burgers en buitenlui informeren over de mogelijkheden om inheemse (fruit)bomen en struiken aan te planten op hun erf.

Ook buiten het erf kunnen landschapselementen als fruitbomen, houtsingels, bosjes, hagen, elzensingels of knotbomen aangelegd worden. Dit draagt niet alleen bij aan het versterken van het streekeigen landschap, maar ook flora en fauna profiteren hiervan volop. In de afgelopen drie jaar hebben al zes Aaltense buurtschappen succesvol deelgenomen aan dit project. Nu kunnen ook IJzerlo, De Heurne en de Aaltense Heurne meedoen aan het project Drie Aaltense dorpen in het Groen. Op donderdag 24 mei 2018 is hierover een informatieavond in 't Dorpshuus, Thijsweg 19 in IJzerlo. Aanvang is om 19.30 uur.

Werkwijze
Voor het project Drie Aaltense dorpen in het Groen worden de inwoners van het buitengebied van IJzerlo, de Dinxperse Heurne en de Aaltense Heurne in de gelegenheid gesteld om met subsidie inheemse bomen en struiken te planten op eigen terrein. Tijdens een speciale informatieavond op 24 mei wordt het project nader toegelicht en vertelt SLG meer over streekeigen beplanting en de meerwaarde van een landschappelijk verantwoord ingericht erf.

Na de informatieavond wordt er een groenspreekuur georganiseerd, waarop grondeigenaren hun individuele beplantingswensen kunnen voorleggen aan de adviseur van SLG om samen te komen tot een uitgewerkt beplantingsplan voor hun grond.

Op basis van alle individuele beplantingsplannen wordt een gezamenlijke bestelling gedaan. Aan het begin van de winter ontvangen de deelnemers op een feestelijke plantdag hun bomen en struiken. Deze combinatie van gezamenlijke inkoop en de subsidiemogelijkheden maakt dat de eigen bijdrage beperkt kan blijven. Na de plantdag zal het buitengebied van de drie buurtschappen landschappelijk zichtbaar versterkt en verfraaid zijn.


www.landschapsbeheergelderland.nl


Proef het boerenleven op De Neeth

AALTEN - Proef het boerenleven tijdens de Open Boerderijdag bij familie Sonderlo-Frenken in Aalten. Op 21 mei laten zij zien zien waar de melk vandaan komt.

Op maandag 21 mei 2018 organiseert Campina voor de dertiende keer de Open Boerderijdagen. Op Tweede Pinksterdag opent De Neeth de deuren van hun boerderij voor publiek. Bezoekers kunnen een kijkje nemen achter de schermen van de boerderij en zien waar de melk die thuis op tafel staat vandaan komt. Voor kinderen worden er verschillende sport- en spelactiviteiten georganiseerd. Een leuk en bovendien gratis uitje voor het hele gezin.

Tijdens de Campina Open Boerderijdagen is er voor jong en oud van alles te doen op de deelnemende boerderijen. De boer geeft rondleidingen en laat zien hoe het er aan toe gaat op de boerderij en waar de koeien gemolken worden. Voor kinderen van alle leeftijden zijn er leuke activiteiten als een boeren stormbaan, melkbus-heffen, skippykoe-racen en schminken. Bezoekers kunnen Campina-producten proeven en meer te weten komen over zuivel als onderdeel van gezonde voeding in combinatie met een actieve levensstijl. De deelnemende boerderijen zijn open tussen 10.00 uur en 16.00 uur, toegang is gratis. Kijk voor meer informatie en alle deelnemende boerderijen op https://www.campina.nl/boerderijdagen.