Een foto uit de serie Flaming Grace van Vivian Keulards. Foto: Vivian Keulards
Een foto uit de serie Flaming Grace van Vivian Keulards. Foto: Vivian Keulards Foto:

Expositie Flaming Grace van Vivian Keulards

BREDEVOORT - Flaming Grace is een serie portretten van roodharige kinderen. Vele verhalen doen de ronde over mensen met het 'rode' MC1R-gen. Uniek zijn ze zeker. Slechts 2% van de wereldbevolking heeft van nature rood haar. Men beweert dat de roodharigen zelfs de komende 100 jaar zullen uitsterven.

De geënsceneerde portretten van de Nederlandse, Ierse en Amerikaanse kinderen zijn als serie verbonden vanwege hun fysieke kenmerken, maar Vivian Keulards wil vooral graag hun authenticiteit en individualiteit laten zien: zelfbewuste en dromerige personages. Hun mystieke en poëtische uitstraling fascineert haar enorm en brengt haar fantasie volop tot leven. Mochten ze met uitsterven zijn bedreigd, heeft zij wellicht ook een stukje geschiedenis geschreven met deze portretten.

De portretten zijn inmiddels de wereld over gereisd. Het werk was onder andere te zien op het Argentijnse FotoFestival de la Luz XVIII, in het Ogden Museum in New Orleans en in the Art of Photography Show in San Diego. Ook zijn er portretten opgenomen in collecties (zoals Fine Art Museum in Houston en CPAC Denver).

De portretten zijn verzameld in een hardcover boek met een genummerde oplage van 500. Teun van der Heijden maakte een prachtig ontwerp en samen met het persoonlijke essay van roodharige Melanie McWhorter (Photo Eye, USA) en het sonnet van dichter Marc Eyck maken zij de serie af. Met het gevoel voor poëzie en schoonheid, zoals Vivian Keulards het heeft bedoeld. Het boek won drie keer goud en een keer brons bij de Moscow International Foto Awards en is te koop voor 40 euro bij Foto21 in Bredevoort.        

De expositie is te zien tot en met 22 juli bij Foto21 in Bredevoort. De galerie is geopend van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.


Thijs de la Court geeft lezing in de Koppelkerk

BREDEVOORT - Hoe maken we de Achterhoek klimaatneutraal? Thijs de la Court van het Gelders Energie Akkoord geeft op zaterdag 16 juni een lezing in de Koppelkerk in Bredevoort over de stappen die de Achterhoek moet zetten om de broodnodige energieomslag te realiseren. Ook burgerinitiatief Energie Coöperatie Bredevoort presenteert haar plannen om bij te dragen aan de grootschalige energietransitie.

'Gemeenten kunnen niet meer ontsnappen aan windmolens en zonnepanelen,' berichtte De Gelderlander op 26 mei jongstleden. Het kabinet stelt gemeenten en provincies verplicht om gezamenlijk tot een regionaal energieplan te komen: windmolens, zonnepanelen en andere duurzame energiebronnen moeten onderling worden verdeeld om de klimaatdoelstellingen te halen. Hoe gaat die 'energiemix' er voor de Achterhoek uitzien? Welke duurzame energiebronnen zijn effectief in de Achterhoek? Is het verstandig om vooral in te zetten op wind- of zonne-energie gezien de windkracht en zonne-uren in de Achterhoek? Of moeten we ook denken aan andere energiebronnen? En wat is de rol van de burger, van de overheid, van de provincie en van de gemeente in de energietransitie?

Thijs de la Court is algemeen secretaris van het Gelders Energieakkoord: een samenwerking van lokale overheden, bedrijfsleven en energiecoöperaties die zich inzetten voor klimaatneutraal Gelderland. Ook was hij wethouder in de gemeente Lochem en was hij nauw betrokken bij de oprichting van LochemEnergie, één van de sterke energiecoöperaties in Nederland. Daarnaast zal burgerinitiatief Energie Coöperatie Bredevoort presenteren hoe zij lokaal en van onderaf hopen bij te dragen aan een duurzame Achterhoek. De avond wordt afgesloten met een discussie onder leiding van Jilt Sietsma van het burgerinitiatief Energietransitie Aalten. Colleges en raadsleden van Achterhoekse gemeenten zijn ook uitgenodigd.

De bijeenkomst in de Koppelkerk begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. De entree is 7,50 euro en reserveren kan via koppelkerk.nl of tel. 0543-216005.

Een foto uit de serie Flaming Grace van Vivian Keulards. Foto: Vivian Keulards