Eveline Nessen, trots, met haar beker. Foto: Eva Schipper
Eveline Nessen, trots, met haar beker. Foto: Eva Schipper

Eveline Nessen wint taalreis naar Montpellier

AALTEN - Op woensdag 30 mei heeft Eveline Nessen uit vwo 5 van Christelijk College Schaersvoorde de derde prijs in ontvangst genomen van een Franse schrijfwedstrijd georganiseerd door Alliance Française. Dit is een landelijke schrijfwedstrijd waar scholen uit Nederland aan mee kunnen doen. Voor de wedstrijd moesten de leerlingen een betoog over een Europees, maatschappelijk probleem schrijven in het Frans. Elk jaar is er een ander onderwerp; dit jaar was het onderwerp 'het belang van een maatschappelijke stage'. In de zomer gaat Eveline met de andere prijswinnaars op kosten van de organisatie op taalreis naar Montpellier.

Door Eva Schipper

Eveline vond het erg leuk om aan deze schrijfwedstrijd mee te doen. "Ik kon mijn eigen verhaal in een andere taal opschrijven, dat voelt toch best wel gaaf." Eveline vertelt dat ze sinds de brugklas de Franse taal geweldig vindt. "Vanaf jongs af aan bezocht ik al jaarlijks mijn oom en tante in Zuid-Frankrijk. Toen maakte ik al een beetje kennis met de taal."

"Mijn grootste droom is om geneeskunde te gaan studeren in Parijs", vertelt Eveline met een stralend gezicht. Bescheiden als ze is, geeft ze meteen ook aan dat deze droom misschien te hoog gegrepen is. De toelatingseisen voor de studie zijn zwaar en de huurprijzen van een kamer zijn enorm. Wel heeft ze een oplossing: "Ik ga sowieso naar Frankrijk, of voor een tussenjaar, of ik ga studeren in een andere stad."

Xandra Storm, docent Frans op Schaersvoorde, vertelt trots: "Het is fantastisch dat Eveline derde van Nederland is geworden." Ook is ze enorm trots op alle andere leerlingen uit haar klas die mee hebben gedaan, maar helaas niet in de prijzen zijn gevallen. Xandra vertelt dat zij dezelfde droom als Eveline had, vroeger. Voor Xandra is deze droom waarheid geworden. In de vakanties van haar studententijd werkte ze in Parijs bij een organisatie die te vergelijken is met de Nederlandse 'Zonnebloem'. Toen ze haar studie had afgerond, is ze voor zeven jaar gaan wonen in Straatsburg.

Gerda Cornelissen is gepensioneerd docente Frans en zij is lid van het bestuur van Alliance Française noordoost Nederland. Gerda: "Het doel van deze schrijfwedstrijd is om leerlingen te enthousiasmeren voor de Franse taal." Ze vertelt dat de laatste jaren de leerlingen steeds inhoudelijk sterkere teksten op papier zetten. "Dit jaar was het niveau weer erg hoog. Eveline had in haar betoog een erg mooie opbouw en ze gaf uitstekende argumenten."