Presentator Gerard Kolenbrander en zijn gast, Koos van Dijk (rechts). Foto: Frank Vinkenvleugel
Presentator Gerard Kolenbrander en zijn gast, Koos van Dijk (rechts). Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Koos van Dijk te gast bij AFM

AALTEN - Even was het spannend voor Gerard Kolenbrander en Maarten ter Horst van AFM (Aladna FM) want de gast die op 3 juni in de uitzending zou komen was aan de late kant. De uitzending was al haast begonnen maar daar was hij dan toch, Koos van Dijk, de manager achter de Herman Brood and His Wild Romance. Hij kwam speciaal naar de studio in Aalten om van alles te vertellen over de jaren met Herman Brood, over zijn boek 'Koos', en over het succes van de huidige Wild Romance.

Door Waltraud Wensink

Vorig jaar had het Kulturhus in Dinxperlo een primeur, want het eerste optreden in de theatertour van The Wild Romance was daar. Van Dijk: "Ja, dat was mooi, daar hebben we het nu nog wel eens over. Het was een van onze eerste en ook gelijk bijna een van de beste optredens. We werden daar zo mooi ontvangen met koffie en speculaas en het publiek was enorm enthousiast. Dat gaf ons echt een boost." Het feit dat hij zichzelf een 'verlegen country boy' noemt strookt totaal niet met wat hij in de studio laat horen. Een waterval van woorden en verhalen vullen de studio in Aalten en tussendoor schakelt hij feilloos van zijn verhaal voor de radio over naar het verhaal voor de verslaggevers van de krant. Energie voor tien en prettig gezelschap. Hij is onlosmakelijk verbonden met Herman Brood waarvan hij de manager was.

Veranderingen en een nieuw album
Het succes van The Wild Romance (in de huidige samenstelling en zonder Brood) groeit gestaag en steeds meer liefhebbers weten de weg naar hun concerten te vinden. De opzet van de theatertour gaat wel iets veranderen, vertelt Van Dijk: "Het gaat dan met name over het deel vóór de pauze. We gaan na 40 jaar nummers van het album 'Shpritsz' integraal naspelen. Nummers die voorheen nooit live gespeeld werden omdat ze niet binnen de setting pasten van de toenmalige Rock&Roll-scene. The Wild Romance heeft zelfs een single uitgebracht met als titel 'No time to lose'." En dat is een mooie titel vindt Koos: "Laten we eerlijk zijn, we worden vast geen 300 en zijn al een eindje op weg."

Koos maakt bekend dat er op 3 november een nieuw album uitkomt met als titel 'No Time'. Dat vindt plaats in poppodium 'Q-Factory' in Amsterdam. "Eigenlijk zou dat op de verjaardag van Herman Brood moeten , dat is op 5 november maar omdat 3 november op 'Saturdaynight' is, is dat ook een mooi alternatief in de lijn van Brood. En we hopen natuurlijk dat Dany Lademacher er dan weer helemaal bij is. Die is herstellende van maar liefst zes bypasses. Er wordt druk gewerkt aan nieuwe nummers met de Wild Romance sound. Maandelijks zijn we al te gast bij het programma van Giel Beelen en spelen dan twee nummers, waarvan één klassieker die de luisteraars mogen kiezen en één van de nieuwe nummers."

Het boek 'Koos'
Van Dijk heeft in november van 2017 een boek uitgebracht met als titel 'Koos' (auteur Robbert Tilli). Koos: "Mijn leven zoals ik dat met Herman Brood heb ervaren was erg belangrijk. Ik mis hem nog iedere dag, zijn humor, zijn one-liners, zijn optimisme en zijn zakelijkheid."

Vanaf 21 december houdt AFM een hulpweek waarbij aandacht wordt geschonken aan kinderen en ouderen onder de armoedegrens. Naast een aantal bedrijven en personen is ook Koos gevraagd om een bijdrage te leveren. Hij stelt daarvoor een van de kunstwerken van Herman Brood gratis beschikbaar en twee exemplaren van zijn boek die hij dan ook signeert.

Presentator Gerard Kolenbrander heeft zijn stem kunnen sparen want Koos van Dijk vulde de zendtijd in zonder problemen.


www.aladnafm.nl