Jiska Driesens, Jessica Goossen, Jeannette Harbers en Ramon Ruesink (vlnr), de initiatiefnemers en bestuursleden van het Aaltens Broodfonds. Tanja van Zuilen was verhinderd op het fotomoment. Foto: Leander Grooten
Jiska Driesens, Jessica Goossen, Jeannette Harbers en Ramon Ruesink (vlnr), de initiatiefnemers en bestuursleden van het Aaltens Broodfonds. Tanja van Zuilen was verhinderd op het fotomoment. Foto: Leander Grooten Foto:

Aaltens Broodfonds in oprichting

AALTEN/DINXPERLO – Voor de kleine ondernemer is het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering een kostbare aangelegenheid. Een broodfonds is dan een alternatief. In de Achterhoek zijn er meerdere actief, in Nederland nog veel meer. Op 11 juni informeert het Aaltens Broodfonds toekomstige deelnemers.

Door Leander Grooten

Nadat ze in april 2018 informatie kregen over een broodfonds, waren ze meteen enthousiast en vormden het bestuur van het Aaltens Broodfonds in oprichting: Jessica Goossen, Jeannette Harbers, Jiska Driessen, Ramon Ruesink en Tanja van Zuilen.

AOV
Het concept van een Broodfonds is een alternatief voor een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Jeannette Huibers legt uit: "Je legt maandelijks geld in. Dit geld blijft van jou na aftrek van contributie en schenkingen." Jessica Goossen vult aan: "Bij ziekte houdt het bestuur contact met je. De financiële schenking die je ontvangt, krijg je van andere ondernemers binnen het broodfonds totdat je weer kunt werken."

Broodfondsmakers
De juridische en administratieve kanten zijn helemaal uitontwikkeld en er zijn meer dan 300 broodfondsen in Nederland. Het idee is twaalf jaar geleden bedacht door onder anderen Andre Jonkers. Hij begeleidt en adviseert nieuwe broodfondsen, zo ook op 11 juni in Aalten. "Andre is onderdeel van 'De Broodfondsmakers' en kan de geïnteresseerden veel informatie geven en vragen beantwoorden", vertelt Jeanette Harbers. Onderling zijn de fondsen verbonden en helpen elkaar, bijvoorbeeld als er veel zieken zijn in een fonds.

Solidariteit
Een broodfonds heeft minimaal 25 en maximaal 50 leden. "Minder is niet rendabel en bij meer dan 50 is de kans te groot dat je elkaar niet meer kent," legt Jessica uit, "en dat is belangrijk voor het collectief." De aangesloten ondernemers kennen en vertrouwen elkaar. Jeannette: "Het Achterhoekse noaberschap is een belangrijk onderdeel, je bent solidair door elkaar te steunen."

Veto
Ondernemers die zich op 11 juni inschrijven als deelnemer, zijn allen welkom in het fonds. Daarna worden nieuwe toetredingen voorgedragen aan de ingeschreven deelnemers. Elke reeds bestaande deelnemer heeft een vetorecht. " Mochten onbetrouwbare ondernemers zich aanmelden, dan kan elk lid daar bezwaar tegen maken."
Inmiddels zijn er al toezeggingen voldoende om te starten. "Maar we hebben er graag veel meer bij."

Gilden
Een broodfonds is enerzijds juist van deze tijd, waarin landelijke collectieve regelingen steeds vaker plaatsmaken voor lokale, vertrouwde initiatieven. Anderzijds lijkt het geënt te zijn op Middeleuwse gilden, dat zorgde voor saamhorigheid en belangenbehartiging van hun leden. "Bij ons Broodfonds mag elke beroepsgroep zich aanmelden, zolang er een directe connectie is met Aalten, Dinxperlo of Bredevoort", geeft Jeanette Huibers aan.

Interesse en inschrijving
Op de informatieavond op 11 juni wordt alle informatie toegelicht en is er voldoende ruimte voor vragen. Uiteindelijk kunnen ondernemers zich ter plekke inschrijven voor het Aaltense Broodfonds, waarmee dat een feit wordt. Deelname aan de avond is 2,50 euro (voor koffie/thee) en aanmelding kan via gastouderjiska@hotmail.com. De informatieavond op 11 juni start om 19.00 uur in Café Leuven in Aalten.


www.broodfonds.nl