Vijf jaar LSAmusic

AALTEN - De Stichting LSAmusic viert dit jaar haar eerste Lustrum. De afgelopen vijf jaar is een spontaan ontstaan idee uitgegroeid tot een stichting met 255 donateurs en circa 50 bedrijfssponsoren. LSA staat voor Lazy Sunday Afternoon, een nummer van The Small Faces uit 1968 dat precies weergaf wat men voor ogen had: een heerlijk ontspannen zondagmiddag met kwalitatief zeer goede muziek.

En zo werd LSAmusic eind 2013 opgericht door Ben Bartholomeus, Hans ten Barge, Benny Lammers, Tonny te Loo en Eric Wikkerink. Het doel is jaarlijks vier tot zes concerten in het voor- en najaar te organiseren op zondagmiddagen, waarbij de muziek van hoog niveau is en varieert van pop en jazz tot roots. Het benodigde budget wordt verkregen uit de donateursbijdragen (4 euro per maand) en sponsorbijdragen. Oerkroeg Schiller werd de basis voor de concerten. De donateurs en sponsoren worden jaarlijks beloond met een extra exclusieve donateursmiddag.
Op 23 februari 2014 is dan eindelijk de langverwachte aftrap: And The Band Played On, een project van Leo Blokhuis brengt een ode aan de legendarische formatie The Band. De zaal is bomvol, het eerste succes is een feit. Na deze succesvolle start en de snelle groei van het aantal donateurs en sponsoren wordt op 5 mei 2014 de Stichting LSAmusic opgericht.
Tijdens de zomermaanden van 2014 wordt samen met Schiller, Ipsis Acoustics en BGH Geluidstechniek een plan gemaakt om het podium en de geluidsinstallatie te verbeteren. Er worden geluidspanelen opgehangen die de akoestiek sterk verbeteren, het podium wordt gerenoveerd en het drumpodium akoestisch aangepast. Daarnaast is er een crowdfundingactie, de actie VierEs, met als doel een bedrag van 2500 euro voor de verbetering/vervanging van de geluidsinstallatie van Schiller bijeen te brengen. En daarom geven heel veel Aaltense muzikanten een Benefietconcert. Op 12 oktober 2014 overhandigt LSAmusic een cheque van 2325 euro aan Schiller.
Inmiddels worden de concerten steeds drukker bezocht. Het dreigde zelfs te druk te worden. Veel donateurs en ook het bestuur vinden dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de concerten. In 2016 wordt daarom besloten dat voor hen een gegarandeerde plek wordt vrijgehouden. De resterende beschikbare ruimte wordt, gecontroleerd, gevuld door middel van een gelimiteerd aantal E-tickets.
De stichting krijgt meer en meer vaste vorm en ook waardering. Dat blijkt uit een jaarlijkse structurele bijdrage van de gemeente Aalten en als klap op de vuurpijl komt november 2016 het bericht binnen van het Naoberfonds dat LSAmusic 4859 euro ontvangt voor aanschaf van technische apparatuur. In de weken daarna wordt een begin gemaakt met de aanschaf van lichtapparatuur.
LSAmusic werkt doorlopend aan een professionele uitstraling van de concerten. Middels een camera en beamers kan iedereen mee genieten van de optredens. Deze worden ook gebruikt voor een powerpoint presentatie met foto's van concerten en logo's van de sponsoren. Veel concerten krijgen een zogenoemde concertsponsor.
De lichtinstallatie wordt uitgebreid met extra moving heads en in samenwerking met Schiller wordt een extra truss permanent geplaatst. Hierdoor kan er inmiddels een perfecte lichtshow geboden worden door Harry de Kort van The Light Connection uit Silvolde. De website wordt verder uitgebouwd en bevat nu bijvoorbeeld een prachtig archief met foto's en videomateriaal van de concerten.
In 2018 is het bestuur uitgebreid met Bernie Veldhuis en Eddy Rutgers, waarmee heel veel extra organisatie ervaring werd binnen gehaald. Anno 2018, na vijf jaar, staat er een stevige organisatie en blijft het aantal donateurs en sponsoren groeien.
Dit jaar staat in het teken van het 5-jarig bestaan. De maand juni staat daarbij centraal. Zondag 10 juni is er een extra concert. De band Gepetto in een extra grote XL bezetting brengt een live uitvoering van het legendarische Pink Floyd album 'The Dark Side of the Moon'.
Zaterdagavond 30 juni staat LSAmusic 5.0 op het programma. Een dubbelconcert op de Aaltense Markt met de bands Hooked XL en Tin Soldiers. De voorbereiding en uitvoering van deze avond is in zeer nauwe samenwerking met de Aaltense horeca. En let wel: deze avond is voor iedereen gratis toegankelijk.
LSAmusic gaat vol vertrouwen op weg naar het 10-jarig jubileum. En mocht men donateur of sponsor willen worden, dan vindt men alle informatie op www.lsamusic-aalten.nl