Jelle Otter - Vogelmarkt. Foto: PR
Jelle Otter - Vogelmarkt. Foto: PR Foto:

'Tegel eruit, plant erin' bij Intratuin

BREDEVOORT - Veel tuinen verloren de afgelopen jaren hun groene karakter. Grijs en stenen kregen er de overhand. Dit kan heel praktisch zijn, maar zo verdween ook flora en fauna. Om het leven in de tuin terug te laten keren, en de tuin letterlijk en figuurlijk weer een broedplaats te laten zijn van vogels, vlinders, bijen en andere dieren, staat bij Intratuin in juni alles in het teken van de actie: 'Tegel eruit, plant erin'. Op zaterdag 23 juni is er een actiedag.

Wie dan een tegel inlevert bij Intratuin, krijgt twee gratis planten uit het vlinder- en bijenlokkende assortiment dat is samengesteld met hulp van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging en de Vlinderstichting. Het vergroenen van steden en dorpen levert niet alleen een bijdrage aan een grotere biodiversiteit. Meer groen en minder bestrating zorgt ook voor een betere waterberging en voorkomt overbelasting van rioleringen. Met deze inwisselactie willen zij een rol spelen in het vergroten van de bewustwording hierover richting de klanten. Intratuin organiseert de actie in samenwerking met tuinvereniging Groei & Bloei als onderdeel van de Nationale Tuinweek.
Afdeling Aalten van Groei en bloei, staat deze zaterdag bij Intratuin Bredevoort, van 10.00 tot 15.00 uur.


Leven in kleuren en vlakken: expositie van Jelle Otter

BREDEVOORT - Van 22 juni t/m 29 juli toont de Koppelkerk een expositie van Jelle Otter (Steenwijk, 1925-2012, Wichmond): een schilder van verhalen, landschappen, havens en het dagelijks leven. Elke vrijdag, zaterdag en zondag wordt er kosteloos een rondleiding aangeboden door de expositie om 14.00 uur en 15.00 uur.

Vanaf zijn kinderjaren tekenend en schilderend, begint Jelle na de kunstacademie als zelfstandig kunstenaar. Hij ontwikkelt een eigen kubistisch-expressionistische stijl en blijft zich zijn leven lang daarin ontwikkelen.

Er zijn twee rode draden te herkennen in het oeuvre van Otter. De eerste heeft te maken met zijn interesse in de alledaagse werkelijkheid. Dit resulteert in werken met thema's dichtbij huis: stillevens, interieurs en portretten. Maar ook zijn stadsgezichten, havens en landschappen vloeien voort uit eenzelfde interesse voor het dagelijks leven.

De tweede rode draad wordt gevormd door Jelles interesse in verhalen. De Bijbel is hierin e´e´n van de belangrijkste inspiratiebronnen. Naast kunstenaar was Otter restaurateur en connaisseur van voor- reformatorische kerkschilderingen, met name in het noorden en oosten van ons land, o.a. in Dinxperlo. Hoogtepunt van dat werk is de restauratie van de schilderingen in de Grote Kerk te Harderwijk.

De expositie in de Koppelkerk is van 22 juni tot en met 29 juli en is te bekijken van vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De entree kost vijf euro, inclusief een kop koffie of thee.