Burgemeester Stapelkamp neemt de kersen in ontvangst van Astrid Selman en laat ze zich goed smaken. Foto: Lydia ter Welle
Burgemeester Stapelkamp neemt de kersen in ontvangst van Astrid Selman en laat ze zich goed smaken. Foto: Lydia ter Welle Foto:

Kersen voor burgemeester
Anton Stapelkamp

AALTEN/LINTELO - Astrid Selman van kersentuin De Wendelenhutte ging vrijdagmorgen op bezoek bij burgemeester Anton Stapelkamp, om hen een kistje kersen uit de eerste oogst van dit jaar te overhandigen.

De burgemeester toonde zich verrast: "Ik wist niet dat er hier ook fruit geteeld werd! Veel mensen denken bij fruit meteen aan de Betuwe, maar weten niet dat Zuid-Beveland, waar mijn vorige standplaats Kapelle deel van uitmaakt, eigenlijk de grootste fruitproducent van Nederland is. Daar worden vooral veel peren geteeld, maar ik ken er ook een paar kersentelers." Astrid Selman vertelde over De Wendelenhutte: "Mijn man Bert en ik kwamen ruim twintig jaar geleden naar de Achterhoek, en begonnen een varkenshouderij in Lintelo. Daar is zo'n tien jaar geleden de kersenboomgaard bij gekomen. We hebben een kersenboomgaard van 1,2 hectare, waarin we zo'n twintig soorten kersen telen. Van vroege tot heel late, waardoor we van ongeveer half juni tot begin augustus kersen oogsten van onze laagstambomen. De bomen zijn maximaal vier meter hoog en ter bescherming van de kersen is de boomgaard helemaal overkapt, met een net. Tegen de vogels, maar ook om schade van hagel en hevige regen te voorkomen."

De burgemeester nam met plezier de kersen in ontvangst en liet ze zich goed smaken.


Bestemmingsplan voor
Slingeplas ingetrokken

AALTEN - Wethouder Ted Kok heeft het tijdens zijn lange carrière als gemeentebestuurder nog niet eerder meegemaakt, dat een ontwerp-bestemmingsplan moest worden ingetrokken. Voor dat van de Slingeplas was er geen andere keus. Er was teveel tegenstand. "Als we hadden doorgezet, waren er erg veel bezwaren gekomen, die we allemaal hadden moeten behandelen." Dat had veel extra tijd gekost, tijd die nu gebruikt zal worden om tot een plan te komen, dat wel op draagvlak kan rekenen.

Door Bernhard Harfsterkamp

Dat het ontwerp bestemmingsplan Slingeplas leefde onder de bevolking was de wethouder al duidelijk geworden tijdens de inloopavond van 12 april in het Grachthuys. "Daar werd ik bijna onder de voet gelopen." Hij en de eigenaar van de Slingeplas Leisurelands hadden niet verwacht dat er zoveel mensen zouden komen. "Bij de inloopavond over de visie voor de Slingeplas waren er maar vijftien mensen." Die visie, de basis voor het bestemmingsplan, werd omarmd. Er was alleen tegenstand tegen het verbinden van de grote en kleine Slingeplas. Dat onderdeel werd uit de visie gehaald. In de gemeenteraad stemde alleen de Progressieve Partij tegen de visie, omdat die teveel recreatie mogelijk zou maken. Iedereen had dan ook kunnen weten dat in het bestemmingsplan ook dat onderdeel, waar nu het meeste verzet tegen is, zou worden uitgewerkt.

Geen draagvlak in Bredevoort
Waarom er nu opeens zoveel verzet was tegen het bestemmingsplan? De wethouder denkt dat de plannen nu concreter zijn geworden en daardoor dichterbij komen. In de visie stond alleen nog dat er meer verblijfsrecreatie zou komen. Nu is de plek met aantallen aangegeven. Kok vindt dat de gemeente meteen goed heeft ingespeeld op de grote toeloop op 12 april. "We hebben de termijn verlengd waarin zienswijzen kunnen worden ingediend. We hebben drie informatieavonden met verschillende belanghebbenden georganiseerd om informatie te geven, maar ook op te halen." Tijdens alle drie avonden met ondernemers, met bewoners en met natuurorganisaties was duidelijk dat er geen draagvlak was. Als er al voorstanders waren, dan lieten die zich niet horen. De inmiddels binnen gekomen zienswijzen, waaronder één ondertekend door bijna 500 mensen, bevestigden dat.

Bewoners en belanghebbenden eerder betrekken
Tijdens de avonden werd ook duidelijk dat de mensen zich niet meegenomen voelden bij de planontwikkeling. Die betrokkenheid moet bij het vervolg beter. Uitgangspunt blijft de visie voor het gebied. Kok hoopt toch "wel ergens terecht te komen waarbij wel iets van de visie kan worden gerealiseerd". De Slingeplas is immers geen natuurgebied, maar een recreatiegebied, dat niet alleen bestemd is voor Bredevoort. Kok denkt erover om bij het vervolg eerst een aantal scenario's te maken, waarin verschillende ontwikkelrichtingen zijn uitgewerkt. Ook denkt hij aan een zelfde werkwijze als in het winkelgebied de Kattenberg. Daar leidde het vroegtijdig betrekken van de buurt wel tot een plan, dat door bijna iedereen werd geaccepteerd.


Mama Café in de Bieb over autisme

AALTEN - Het Mama Café in de bibliotheek op woensdag 20 juni heeft als thema: autisme. Een praktische methodiek voor omgang met mensen met autisme is 'Geef me de 5'. Eline Beskers, ambassadeur van 'Geef me de 5' zal deze ochtend uit eigen ervaring vertellen wat deze methode voor haar gezin heeft betekent. Eline is moeder van twee dochters, haar oudste dochter heef ASS (autisme), dit is op jonge leeftijd vastgesteld. Zij wil graag haar ervaring met dit proces, en wat haar gezin hierbij heeft doorgemaakt, delen. Het Mama Café in de Bibliotheek Aalten, Hogestraat 10, wordt gehouden op woensdag 20 juni van 10.00 tot 11.30 uur. Iedereen is van harte welkom. Het Mama Café is gratis toegankelijk en wordt georganiseerd door Yunio, CJG, en de Bibliotheek Achterhoekse Poort.