De nieuwe wethouders Joop Wikkerink, Martin Veldhuizen, Hans te Lindert en Ted Kok. Foto: afdeling communicatie Aalten
De nieuwe wethouders Joop Wikkerink, Martin Veldhuizen, Hans te Lindert en Ted Kok. Foto: afdeling communicatie Aalten

Nieuwe wethouders benoemd

Drie verwachte wethouders en één verrassing

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Vanaf aanstaande dinsdag heeft Aalten als een van de laatste gemeenten in Nederland ook weer een nieuw college van Burgemeester en wethouders. Er was meer tijd nodig, omdat de poging om een college van CDA, Gemeentebelangen en VVD te vormen mislukte. Een tweede poging met CDA, VVD en de Progressieve Partij heeft nu wel resultaat. In de raadsvergadering van dinsdag 3 juli worden Ted Kok en Hans te Lindert voor het CDA, Martin Veldhuizen voor de VVD en Joop Wikkerink voor de Progressieve Partij benoemd als wethouders. Het nieuwe college mag het unaniem door de raad vastgestelde raadsprogramma uitvoeren.

Tweede CDA-wethouder grote onbekende
Dat het CDA doorgaat met Ted Kok is geen verrassing. Hij is sinds 2010 wethouder in Aalten. Daarvoor was hij al vanaf 1994 wethouder in de gemeente Didam en vanaf 2005 in de nieuwe gemeente Montferland, ontstaan door de samenvoeging van Bergh en Didam. Hij wordt opnieuw verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening, volkshuisvesting en financiën. Kok blijft in Didam wonen. Informateur Peter Drenth stelde dat de tweede CDA-wethouder een fris gezicht uit de Aaltense gemeenschap moest zijn van buiten de gemeenteraad. Dat is met Hans te Lindert gelukt. Voor vele inwoners zal hij de grote onbekende zijn. Hij was bestuurslid voor het CDA en jarenlang hoofd van school 't Bastion in Bredevoort. Hij wordt parttime-wethouder en krijgt de portefeuille onderwijs, jeugd en sportzaken. Hij is sinds 2017 coördinator bij Personeelscluster Oost Nederland, een vereniging van schoolbesturen in Oost-Nederland, die verantwoordelijk is voor meer dan 120 basisscholen. Hij zal deze functie parttime blijven uitvoeren.

Verwachte wethouders
Martin Veldhuizen en Joop Wikkerink zijn geen verrassende namen voor de overige twee wethoudersposten. Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen maakten ze er allebei geen geheim van geïnteresseerd te zijn in een wethouderschap. Ze gaan zich bezig houden met onderwerpen waarvoor ze als raadslid al vaak aandacht hebben gevraagd. Veldhuizen wordt wethouder van economie, toerisme en recreatie, duurzaamheid en openbare werken. Recreatie was een speerpunt voor de VVD tijdens de verkiezingscampagne. Veldhuizen is vanaf 1990 directeur van de Novel Groep, die accountant en belastingadviseur is voor vele bedrijven in de grensstreek. Hij zal deze functie opgeven. Daarvoor was Veldhuizen tien jaar werkzaam als hoofd financiën in de gemeente Zelhem. Hij is sinds 2007 gemeenteraadslid.
Joop Wikkerink is kort geleden gestopt met zijn baan bij de gemeente Hengelo. Hij was daar senior beleidsmedewerker werk en arbeidsmarkt. Hij is sinds 1982 lid van de gemeenteraad. Over sociale onderwerpen voerde hij regelmatig het woord. De laatste vier jaar sprak hij vaak uitgebreid over een betere aanpak van de drie decentralisaties van de Jeugdwet, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Participatiewet. Hij wordt nu zelf als wethouder verantwoordelijk voor de Wmo en die Participatiewet. Ook het sociaal-cultureel werk zal tot zijn portefeuille behoren. Veldhuizen en Wikkerink zijn nu gemeenteraadslid. Ze worden in de raad opgevolgd door Paul Eijkelkamp (VVD) en Guido Uland (Progressieve Partij). Bij de VVD wordt Gerbert Navis de nieuwe fractievoorzitter. Voor de Progressieve Partij wordt Uland de nieuwe fractievoorzitter. Hij was al zes jaar raadslid, maar stopte in 2016 omdat hij minder tijd had vanwege de opstart van zijn eigen adviesbureau. Hij heeft nu meer tijd en kan als raadslid de twee nieuwelingen in zijn fractie, Bert Weevers en Esther Diepenbroek, met zijn ervaring ondersteunen in hun eerste raadsperiode.