Eline Sloetjes samen met haar hondje. Foto: Eva Schipper
Eline Sloetjes samen met haar hondje. Foto: Eva Schipper Foto:

Meer leven met 'Kleine Bözzels'

AALTEN - Eline Sloetjes werkt als vrijwilligster bij de kinderboerderij de Ahof en is tevens de organisator van de 'Kleine Bözzels'. Een concept dat Eline zelf heeft bedacht: kinderen kunnen allerlei activiteiten doen op de kinderboerderij, bijvoorbeeld ezeltje rijden. Eline wil hiermee graag weer meer 'leven' in de kinderboerderij brengen. De doelgroep? Kinderen van 1,5 tot 5 jaar. Voor slechts 1 euro per keer kan een kind lekker spelen en gewoon kind zijn.

Door Eva Schipper

Eline is een zelfstandig gastouder en ging vaak met haar oppaskindjes naar de kinderboerderij. "Ik wilde wel wat voor de kinderboerderij doen, ik kwam er al zoveel met mijn kinderen, die vinden het daar overigens altijd geweldig." Eline is met de eigenaar van de kinderboerderij rond de tafel gaan zitten, maar kwam al snel tot de conclusie dat er eigenlijk geen geld was voor leuke dingen. Ze heeft vorig jaar toch zelf de Kleine Bözzels opgericht en is gestart met natuurproducten. "Er was simpel gezegd te weinig geld voor dure dingen. We hebben met zand, steentjes en klei echt veel leuke dingen gedaan."

Vanaf dit jaar heeft de kinderboerderij meer geld, ze worden gesubsidieerd door de gemeente Aalten. Zo hebben we een melkkoe kunnen aanschaffen en leskisten met leuk educatiemateriaal gekocht. "Voor ieder kind is er wel wat te doen."

Eline geeft aan dat ze helemaal geen voorstander is van speelgoed als een Playstation. "Kinderen horen lekker vies te kunnen worden en ongedwongen te mogen spelen." Volgens haar kan grote pret ook beginnen met iets simpels. "Vorig jaar hebben we met modder getekend op een laken, dit was erg leuk." Als het slecht weer is, gaan de Kleine Bözzels gewoon door. "We kleden het dan binnen gezellig aan en we hebben samen evenveel pret als dat het goed weer is."

De reacties van de ouders die al hebben meegedaan dit jaar zijn erg positief. Eline vertelt lachend: "Op bijvoorbeeld het schoolplein word ik aangesproken door mensen die ik helemaal niet ken." Ze is erg blij dat de mensen zo enthousiast zijn over haar nieuwe concept. En ook leuk om te weten, kinderen die naar de voedselbank gaan, mogen gratis naar de Kleine Bözzels komen.

Deze zomer gaat Eline bij de Kleine Bözzels een dierenlunch organiseren. "De kinderen mogen dan de dinerbordjes klaar maken voor de dieren. Het is een simpel idee, maar wel echt heel leuk voor de kinderen." Voor deze lunch zoekt ze nog wel sponsoren, die wat eten voor de dieren willen sponsoren.