De muzikanten van het jeugdmuziekkamp geven een concert. Foto: PR
De muzikanten van het jeugdmuziekkamp geven een concert. Foto: PR Foto:

Jeugdmuziekkamp zoekt concertlocatie

LIEVELDE- De stichting Jeugd en Muziek uit het Zuid-Hollandse Aarlanderveen heeft Beussink Recreatie in Lievelde uitgekozen voor de 36ste editie van het jeugdmuziekkamp. Onder leiding van dirigent Robbert Vos studeert een gelegenheidsorkest van zo'n vijftig jongeren tussen 10 en 26 jaar in één week tijd een compleet concertprogramma in. Op zaterdag 17 augustus brengt het jeugdorkest dit programma ten gehore aan het lokale publiek. Hiervoor is de stichting nog op zoek naar twee geschikte locaties in de regio Lichtenvoorde-Groenlo-Aalten-Winterswijk.

Door Annekée Cuppers

Het jeugdmuziekkamp is in 1981 ontstaan vanuit een initiatief om jonge muzikanten kennis te laten maken met het spelen in een orkest. Een vakantieweek waarin dagelijks ruim 7 uur repeteren wordt afgewisseld met sport, spel en ontspanning. Voorzitter Edwin Hijman ging zelf vanaf zijn dertiende jarenlang als muzikant mee op het jeugmuziekkamp. Sinds enkele jaren zit hij nu in de organisatie. Hij vertelt: "De formule is nog altijd een succes, dat blijkt wel uit de vele aanmeldingen die we een week na het kamp al weer binnenkrijgen voor het jaar erop. Wat het jeugdmuziekkamp zo leuk maakt, is de mix tussen de oud en jong. We doen echt alles samen en houden elkaar scherp, leren van elkaar. Vanaf dag één beginnen we al met repeteren want je hebt die week echt wel nodig om alle muziekstukken er goed in te krijgen. Een behoorlijke taak ook voor de dirigent want die weet van te voren niet precies met welke muzikanten hij gaat werken. De kunst is een programma in te studeren dat niet te moeilijk is voor de beginners maar tegelijkertijd ook voldoende uitdaging biedt voor de meer gevorderden. De sport- en spelactiviteiten tussendoor zorgen voor de nodige afwisseling en zijn echt een uitlaatklep want in je vakantie dagelijks een flink aantal uren binnen zitten om te repeteren, is best pittig."

Locaties gezocht
Aan het eind van het jeugdmuziekkamp geeft het gelegenheidsorkest twee keer een concert om de ingestudeerde stukken ten gehore te brengen. Edwin: "We hebben een optreden van circa een uur waarbij er naast bijvoorbeeld filmmuziek en popsongs ook een serieus stuk voorbij komt. Maar beslist geen zware kost. We houden het leuk en licht en willen vooral ook het jonge talent een podium bieden door middel van een aantal mooie solowerken."

Voor de optredens op zaterdag 17 augustus is Edwin nog op zoek naar twee geschikte locaties waar veel publiek komt. Bijvoorbeeld tijdens een evenement of bij een bezienswaardigheid. "We willen vooral zichtbaar zijn en voor de promotie en het plezier van de deelnemers is het natuurlijk leuk dat veel mensen van het optreden kunnen genieten. We hebben een plek nodig van circa 10 bij 10 vierkante meter en eventueel een stopcontact, voor de rest zijn we helemaal selfsupporting. Wel moet de locatie binnen een straal van 30 autominuten rond Lievelde bereisbaar zijn omdat we zowel 's middags als 's avonds een concert geven."

Graag komt Edwin in contact met geïnteresseerden die op zaterdag 17 augustus (middag of avond) een locatie beschikbaar hebben. Aan de optredens zijn geen kosten verbonden. U kunt contact met Edwin Hijman opnemen via telefoonnummer 06- 158 65 003 of via het contactformulier op de website. Ook voor het opgeven van jonge muzikanten die graag mee willen op kamp; er zijn nog enkele plekken beschikbaar.


www.jeugdmuziekkamp.nl