Marianne te Linde met Ellen van Minnen (r). Foto: Iris Jansen
Marianne te Linde met Ellen van Minnen (r). Foto: Iris Jansen

Nieuwe manager voor de Aaltense Uitdaging

AALTEN/DINXPERLO - Op 16 oktober 2015 vond in IJzerlo de aftrap plaats van de Aaltense Uitdaging. Een initiatief dat in 1999 door welzijnswerker Gerda Geurtsen in Arnhem werd gelanceerd. Haar voortdurende zoektocht naar vrijwilligers of materiaal voor maatschappelijke organisaties bracht haar op het idee een netwerk op te zetten waaruit de organisaties konden putten en bedrijven hun maatschappelijke betrokkenheid konden tonen. Het netwerk kreeg de naam van 'Arnhemse Uitdaging' en is van grote meerwaarde voor de stad Arnhem. Vanuit dit succesvolle initiatief richtte Geurtsen nieuwe 'Uitdagingen' op, wat thans resulteert in 67 lokale Uitdagingen.

Door Iris Jansen

Ook gemeente Aalten zag destijds wel wat in het initiatief en zo werd eind 2015 de 'Aaltense Uitdaging' opgericht met als manager Ellen van Minnen, die via haar baan bij Figulus Welzijn reeds bekend was met Aalten, Dinxperlo en de kleine kernen. Samen met het bestuur en de Matchgroep, heeft Ellen van Minnen ervoor gezorgd dat de 'Aaltense Uitdaging' ook binnen de gemeentegrenzen een vast begrip is geworden. Een nieuwe baan in Apeldoorn maakte dat Ellen een paar weken geleden het stokje heeft overgedragen aan Marianne te Linde uit Breedenbroek.
Een mooie gelegenheid om eens met Ellen terug te kijken op de beginjaren en tevens de nieuwe manager te bevragen naar haar visie omtrent de toekomst van de 'Aaltense Uitdaging'.

Ellen, was het lastig om in de beginfase het idee achter de 'Aaltense Uitdaging' duidelijk te maken? In deze streek zijn de lijntjes van verenigingen en bedrijven veel korter dan in de stad om maar een voorbeeld te noemen.
Ellen: "Inderdaad hebben hier grotere verenigingen door het aantal leden veel meer directe lijntjes met bedrijven dan de kleine verenigingen. Ook ligt het vaak aan een soort vereniging of ze makkelijk ondersteuning kunnen krijgen voor een activiteit of niet. Toen we begonnen met de 'Aaltense Uitdaging' was het voor de bedrijven wel even wennen dat het niet om geld ging maar om manuren, spullen of advies."

Vonden bedrijven het een aantrekkelijk idee om zo op een redelijk makkelijke manier hun maatschappelijke betrokkenheid te kunnen tonen?
"Het concept was niet voor iedereen helder maar na uitleg werd het duidelijk dat meedoen aan een 'Match', het voor een bedrijf alleen maar een win-winsituatie opleverde. Duurzaam en maatschappelijk ondernemen gingen zo hand in hand, maar ook het gevoel om daadwerkelijk iets te kunnen doen in hun directe nabijheid, geeft vaak meer voldoening dan het geven van geld. De 'Aaltense Uitdaging' kan zo als een soort bemiddelingsbureau vraag en aanbod ook gerichter ordenen en zo via de Matchgroep de juiste invulling zoeken. Daarentegen kunnen bedrijven altijd verwijzen naar onze organisatie zonder een 'nee' aan verenigingen te moeten verkopen. Gelukkig zijn er tegenwoordig binnen de gemeente al veel bedrijven die door hun samenwerking met de 'Aaltense Uitdaging' naar buiten toe hun maatschappelijke betrokkenheid kunnen tonen."

Was er meteen goede samenwerking tussen de verschillende plaatsen en kernen?
"Doordat wij bij de lancering in 2015 veel verenigingen en organisaties hadden uitgenodigd, konden we meteen aan de slag met het zoeken van bedrijven om de desbetreffende 'Matches' te kunnen realiseren. In die tijd was het Kulturhus in Dinxperlo net gereed en was er een grote behoefte aan tafels en archiefkasten. Dat heeft mooie resultaten opgeleverd, niet alleen voor de verenigingen maar ook voor de bedrijven die zich zo realiseerden dat het 'oude' kantoormeubilair een tweede leven beschoren was. Eigenlijk was er vanaf het begin een goede onderlinge samenwerking; vanaf oktober 2015 tot en met 31 december 2016 zijn er vijftig Matches tot stand gekomen. Gezien de beginfase, een mooi resultaat. De matches worden ook gedeeld op onze website, op social media en in de lokale kranten. Een mooie gelegenheid om het bedrijf daarmee nog eens te bedanken."

Waarmee heeft de 'Aaltense Uitdaging' nog meer mee aan de weg getimmerd om meer naamsbekendheid te krijgen?
"In november 2016 hebben we onze eerste Beursvloer georganiseerd in Scholengemeenschap Schaersvoorde in Aalten. Tijdens een soort 'speeddating' op de Beursvloer proberen bedrijven en verenigingen in korte tijd te matchen in vraag en aanbod. De gemaakte afspraken worden door een notaris vastgelegd en er wordt ook een maatschappelijke waarde aan toegekend. Het was een enorm succes en voor alle aanwezigen een spannend gebeuren. Die middag zijn er 41 Matches tot stand gekomen. Tot en met eind december konden we dan ook terugkijken op een totaal van 91 matches met een maatschappelijke waarde van ruim 60.000 euro.
Daarnaast zijn we gestart met het aanbieden van workshops aan verenigingen en organisaties zoals Fondsenwerving en Vrijwilligerswerven; daarmee krijgen de deelnemers een zekere zelfredzaamheid. De workshops sloegen goed aan en werden druk bezocht, en nog steeds staan de workshops op ons programma."

Met wat voor een gevoel draag je nu het stokje over aan de nieuwe manager?
"Ik heb zeker het gevoel dat we zijn uitgegroeid tot een volwaardige organisatie die ook door de gemeente Aalten wordt ondersteund. In 2017 hebben we een resultaat behaald van 119 matches met een maatschappelijke waarde van 75.440 euro, waarvan 51 matches op de Beursvloer in Dinxperlo. Eén van de redenen om mij in te zetten als manager was de win-winsituaties voor alle partijen en de duurzaamheid van spullen die het met zich meebrengt. Ik kan terugkijken op hele mooie resultaten die ik samen met het bestuur en de Matchgroep heb weten te realiseren en met veel voldoening het stokje over dragen aan Marianne te Linde."

De nieuwe manager van de 'Aaltense uitdaging' is voor velen zeker geen onbekende. Marianne te Linde, getrouwd met Joop en moeder van twee dochters, en wonende in Breedenbroek, heeft als secretaris van de Industrie Kring Aalten Dinxperlo (IKAD) een uitgebreid bedrijven netwerk ter beschikking. Daarnaast is zij werkzaam bij het platform Onderwijs Arbeidsmarkt in Doetinchem en nauw betrokken bij de organisatie van de Techniekdagen Achterhoek. Ook bij het verenigingsleven in haar woonomgeving is zij altijd nauw betrokken geweest. Allemaal nuttige contacten die haar werkzaamheden als manager goed te pas komen.

Marianne, je bent nu zo'n acht weken manager. Wat zijn jouw ervaringen tot nu toe?
Marianne:" Ik heb de tijd genomen om eerst het 'veld' te verkennen. Ik heb mij eerst gericht op het bedrijfsleven, dit ook naar aanleiding van het overhandigen van de jaarverslagen. De 'Aaltense Uitdaging' is een mooi instituut. Ik draag graag mijn enthousiasme over en wil ook graag proberen nog meer bedrijven, vooral ook buiten Aalten, aan boord te krijgen."

Tijdens de laatste Beursvloer in het Kulturhus in Dinxperlo, lieten veel bedrijven uit Dinxperlo verstek gaan. Hoe denk je dat te veranderen?
"De afgelopen jaren hebben veel verenigingen de weg naar de 'Aaltense Uitdaging' gevonden, maar bij de bedrijven moeten we zeker nog werken aan meer naamsbekendheid; zeker in Dinxperlo. Zo ben ik ook op zoek naar nieuwe aanwas binnen de Matchgroep en dan heel graag afkomstig uit of werkzaam in Dinxperlo. Zoals gezegd: naamsbekendheid vergroten maar ook nóg meer uitleggen wat we als 'Aaltense Uitdaging' bedrijven te bieden hebben, maar ook het benadrukken van de win-winsituatie én niet onbelangrijk de duurzaamheid van spullen en materialen onder de aandacht brengen. En dat bij alle bedrijven in Aalten, Dinxperlo en de kleine kernen. De naam 'Aaltense Uitdaging' is soms wat misleidend, maar de naam heeft betrekking op de gemeente en niet op de plaats. Dat is destijds zo bepaald bij het oprichten van alle lokale Uitdagingen."

Wat verwacht je van de volgende Beursvloer? Dat is toch eigenlijk een prachtige formule: netwerken en matchen.
"Het is een geweldige formule; dynamisch en onderhoudend. De Beursvloer van 2018 vindt plaats op 8 november bij Hoopman in IJzerlo. Dit jaar hebben we gekozen voor een bedrijfslocatie en de firma Hoopman was zo gastvrij om hun locatie ter beschikking te stellen. De firma Hoopman is een maatschappelijk betrokken bedrijf en wilde graag hun steentje bijdragen. De komende tijd gaan we alle bedrijven in Aalten, Dinxperlo en de kleine kernen aanschrijven en informeren over de komende activiteiten, waaronder de Beursvloer. Aanmelden kan al via onze website. Op 26 september zijn we te gast bij de Industriekring die bijeenkomt in het Kulturhus Dinxperlo om onze doelstellingen nog eens onder de aandacht te brengen.

Denk je dat de 'Aaltense Uitdaging' alle verenigingen en stichtingen in beeld heeft die er in Aalten, Dinxperlo en de kleine kernen aanwezig zijn?
"We moeten niet alleen werken aan het vergroten van de naamsbekendheid bij de bedrijven, maar ook bij de verenigingen en stichtingen. Samen met de gemeente Aalten en talentverbinder Richard Jongetjes willen we een hele brede sociale kaart gaan opzetten, dus waar ook de allerkleinste vereniging in genoemd wordt. Het mooie is dat het project tevens een stageopdracht wordt. Weer zo'n mooie win-winsituatie.
Ik zie zoveel kansen en misschien ook wel persoonlijke uitdagingen in de komende tijd. Ellen heeft een geweldige start gemaakt en het is nu aan mij om de 'Aaltense Uitdaging' nog steviger op de kaart te zetten. Maar dat is niet alleen mijn opgave; daar moeten we met elkaar aan werken."


www. aaltenseuitdaging.nl