Het door Jan Rougoor gemaakte 'nest'. Foto: Lydia ter Welle
Het door Jan Rougoor gemaakte 'nest'. Foto: Lydia ter Welle

Jan Rougoor: zwaluwenredder

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - Jan Rougoor heeft zich opgeworpen als 'zwaluwenredder'. Door een alternatief 'nest' te maken en de jonge zwaluwen daarheen te verplaatsen, heeft hij al minstens 21 zwaluwen gered van een wisse dood als gevolg van de hitte.

Ook dit jaar kwam het zwaluwpaar weer terug op het nest. En opnieuw: warm. "Toen heb ik een andere oplossing bedacht: ik heb in een plantenbakje een paar gaatjes geboord, en dat heb ik op ongeveer een meter hoogte aan de stalmuur bevestigd. "Ik heb er een beetje stro en hooi ingedaan, en vervolgens heb ik de jonge zwaluwtjes in het door mij gemaakte 'nest' gelegd. Toen de ouders erbij kwamen, haalden ze eerst hun eigen nest helemaal overhoop, op zoek naar de jongen. Maar gelukkig vonden ze het geïmproviseerde nest, met daarin de jongen. Ook nu hebben ze die jongen keurig verzorgd. Dit is al de tweede leg, dit jaar. Het eerste broedsel telde vijf jonkies, het tweede vier. En die vier staan nu op het punt van uitvliegen. Ik denk dat ze vrijdag, zaterdag wel uitgevlogen zijn."

Zo heeft Jan Rougoor de afgelopen jaren al 21 zwaluwen helpen overleven. Hij geniet er duidelijk van. "Ik vind het prachtig als de zwaluwen weer komen, meestal zo eind april, begin mei. Het vroegste dat ik ze terug zag komen is 1 april. Maar dat was wel heel vroeg. En ik vind het helemaal geweldig dat ik een beetje eraan kan bijdragen dat de jongen goed opgroeien. En weet je wat zo leuk is: de zwaluwen die hier zijn geboren, komen altijd weer even terug, om een kijkje te nemen bij hun 'oudershuis'!"


Boomtak afgebroken boven Dinxperlosestraatweg

AALTEN - De brandweer en de gemeente Aalten moesten vrijdag 3 augustus rond 19.00 uur in actie komen op de Dinxperlosestraatweg, nog net binnen de bebouwde kom van Aalten. Een boomtak was deels afgebroken en hing boven de straat, zodanig dat het verkeer er hinder van ondervond. De brandweer kon de grote tak niet verwijderen. Daarvoor kwam de gemeente in actie. De weg werd gedurende de werkzaamheden over een lengte van ongeveer honderd meter afgesloten.


Het oorspronkelijke nest, vlak onder de golfplaten. Foto: Lydia ter Welle