Talentverbinder Richard Jongetjes bedenk telkens nieuwe projecten. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Talentverbinder Richard Jongetjes bedenk telkens nieuwe projecten. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Talentverbinder Richard Jongetjes wil nog lang actief blijven in Aalten

Altijd passie voor ouderen gehad

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Op 4 september was Richard Jongetjes een jaar aan het werk als talentverbinder in de gemeente Aalten. Regelmatig heeft hij in die tijd nieuwe projecten gelanceerd, zoals de Scootmobielclub Aalten-Bredevoort, het dinerprogramma Er een potje van maken of Groen voor Grijs, waarbij leerlingen van de VMBO-afdeling groen van Schaersvoorde ouderen helpen in de tuin. Jongetjes verbindt succesvol allerlei doelgroepen en bedenkt gezamenlijke activiteiten voor ze. Aandachtspunten daarbij zijn armoede, eenzaamheid en dementie. Jongetjes mag in ieder geval nog één jaar doorgaan als talentverbinder, maar hij hoopt dat de gemeente en zijn andere financiers er na september 2019 ook mee willen doorgaan.

Veel vrijheid
Richard Jongetjes wordt betaald door de gemeente Aalten, Estinea, de organisatie die mensen met een beperking ondersteunt, de stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, de welzijnsorganisatie Figulus en het primair onderwijs in Aalten. Daaruit vloeien ook meteen al zijn doelgroepen uit voort: kinderen, jongeren, ouderen, mensen met een beperking, maar ook statushouders, asielzoekers die een verblijfstatus hebben gekregen. De naam talentverbinder heeft hij niet zelf bedacht. Iemand heeft de letters van verbinder in Aalten door elkaar geschud en kwam uit op deze term. "Ik moest er aan wennen." Hij bracht het meer in verband met iemand die voetbaltalenten scout. "Het heeft ook iets Bijbels. Iedereen heeft een talent waarmee die wat kan." Jongetjes, die vanuit de Ahof, het "hoofdkwartier" van Figulus werkt, maar veel op pad is in de gemeente, heeft veel vrijheid om activiteiten te bedenken en uit te voeren. Nieuwe ideeën krijgt hij voortdurend, maar hij wil wel ideeën bedenken die uitgevoerd kunnen worden.

Jong en oud samen brengen
Jongetjes woonde nog in Zwolle toen hij 'It's scoot to be here' bedacht. Vijftien jongeren en vijftien ouderen, die gebruik maken van een scootmobiel, gingen samen op pad om allerlei activiteiten uit te voeren. Het is een goed voorbeeld van het soort projecten dat hij bedenkt en nog wil bedenken als talentverbinder. Daarbij brengt hij niet alleen mensen met elkaar in contact, maar verbindt hij telkens ook verschillende organisaties. "Er een potje van maken" is een eetprogramma voor ouderen. Ze kunnen in verschillende restaurants eten, waarbij leerlingen het eten aan hen serveren. Ook bij "Groen voor grijs" helpen leerlingen ouderen bij het onderhoud van de tuin. Voor de uitvoering van de activiteiten heeft Jongetjes een potje van 10.000 euro, maar hij heeft ook veel ervaring met het vinden van extra gelden. Jongetjes was al van plan om weer naar de gemeente te verhuizen, waar hij geboren is en opgegroeid, toen hij de vacature voor talentverbinder zag. Hij reageerde en werd uitgekozen.

'Veel doen en weinig zitten'
Richard Jongetjes heeft veel ervaring met welzijnswerk. Hij studeerde aan de 'oude' sociale academie. Hij werkt bij Eucalypta in Winterswijk, dat in de jaren 80 sociaal-cultureelwerk voor allerlei doelgroepen organiseerde. Hij kwam er in aanraking met het programmeren van popmuziek. Dat leidde tot de oprichting van Stichting Aaltens Artistiek Popbelang (AAP), waarvan hij vier en half jaar voorzitter was. In het begin van de jaren negentig kon hij artistiek leider worden van het poppodium Hedon in Zwolle. Dat heeft hij tien jaar gedaan, waarna hij in 2002 popmuziekconsulent werd voor de provincie Brabant. Ruim twee jaar adviseerde hij gemeenten van groot tot klein. Daarna ging hij terug naar Zwolle naar Hedon en begon hij ook met het boeken van groepen en muzikanten voor het jaarlijkse Noorderslag/Eurosonic-festival. In 2006 werd hij vervolgens docent aan de hogeschool Windesheim. Hij gaf de studenten les in onderwerpen als financieel beleid, organisatiemanagement , groepsdynamiek en creatief denken. "Veel doen en weinig zitten" was bij al die werkzaamheden zijn motto. Daarbij heeft hij altijd een passie voor ouderen gehad. Mede daarom begon hij met een eigen bedrijfje om jong en oud te verbinden. Intussen was hij een goed fondsenwerver geworden. Voor dat bedrijfje bedacht hij "It's scoot to be here", wat hem terug bracht naar Aalten.

Mooie herinneringen oproepen
Zijn interesse in muziek keert ook terug bij de activiteiten die hij wil organiseren. Met de Eendracht Aalten is hij bezig om een meespeelorkest op te richten voor cliënten van Estinea. Eén optreden staat al vast. Dat vindt plaats op de Zwarte cross in 2019. Hij is bezig met een muziekproject voor dementerende ouderen. Muziek die deze ouderen tussen hun achtste en achttiende graag beluisterden speelt een belangrijke rol om toch weer herinneringen op te roepen. De benadering is individueel, omdat niet iedereen dezelfde smaak heeft. Wat de één een mooi liedje vindt kan bij een anderen onlustgevoelens oproepen, die je juist bij dementerende ouderen wilt voorkomen. "We starten met 50 dementerende ouderen." Uiteindelijk wil hij alle dementerenden, geschat wordt dat het er 500 zijn, bereiken. Bij het selecteren van de juiste muziek is een goed contact met familie en vrienden van de dementerende belangrijk om te kunnen achterhalen welke muziek iemand goed beviel.

Nieuwe verbindingen leggen
Praten met Richard Jongetjes is luisteren naar iemand die vol enthousiasme praat over alle activiteiten, die hij al heeft bedacht en nog wil uitvoeren. Daarbij is de bedoeling dat hij aanjager is. Hij helpt mensen en organisaties en instellingen op weg. Daarna moeten ze zelf het vervolg oppakken. De activiteiten zijn zeer divers. Van mannen leren koken met 'Mannen met pannen' tot 'Rolmaat', het duwen van ouderen in een rolstoel door jeugdleden van AZSV tijdens de avondvierdaagse. Van een 'Film en fiets mee'-club, waarvan de filmpjes weer worden vertoond aan ouderen, tot de 'Lectuurbak', die als proef bij twee basisscholen wordt geplaatst. In de bak bevinden zich tijdschriften, die iedereen kan meenemen, zodat ook mensen die niet voldoende geld hebben voor een abonnement thuis kunnen lezen. Jongetjes kijkt overal rond en luistert goed naar wat mensen hem vertellen, zodat hij telkens nieuwe verbindingen kan maken. Na twee jaar worden zijn activiteiten als talentverbinder geëvalueerd. De intentie is om daarna in ieder geval nog vier jaar door te gaan.