Veel spektakel wordt verwacht bij de autocross in Aalten. Foto: Bart Demkes
Veel spektakel wordt verwacht bij de autocross in Aalten. Foto: Bart Demkes

Dinxperse Danny Messink in

finale Mini Buggies

AALTEN - De finale Mini Buggies Series autocross wordt dit jaar verreden op 23 september in Aalten, op ht autocrossterrein, ingang Roelendijk. Na een succesvolle start enkele jaren geleden is deze autocrossklasse voor kinderen van zes tot twaalf jaar enorm gegroeid en is nu een volwaardige klasse onder de KNAF. Voor het kampioenschap in deze klasse hebben zich maar liefst veertig deelnemers ingeschreven met daaronder Danny Messink uit Dinxperlo en Jort Schaart uit Bredevoort. Ook de zoon van coureur Tom Coronel, Rocco, neemt deel aan een aantal wedstrijden. De Mini Buggy is speciaal hiervoor zijn gebouwd, waarbij de veiligheid een belangrijke rol speelt. De snelheid is beperkt, maar van alle deelnemers wel gelijkwaardig en dit heeft tot nu toe leuke wedstrijden opgeleverd.

Naast de Mini Buggies zijn er verschillende klassen interessant voor deelnemers en publiek.
Deze tellen mee voor het RAMO kampioenschap. Hiervoor is Aalten de op één na laatste wedstrijd en dus wordt een groot aantal deelnemers verwacht. Dit begint met de 1300cc standaard auto`s voor de junioren waar de deelnemers vanaf 12 jaar kunnen deelnemen. Daarnaast is er de regioklasse, divisie V beide met grotendeels standaard auto`s met voorwielaandrijving en een motorinhoud tot 2000cc.
Bij de tourwagens moet de carrosserie nagenoeg standaard zijn, echter de techniek is vrij, dit houdt dat hier turbomotoren met vermogens tot meer dan 500PK zijn toegestaan.
De keverklasse bestaat al jaren in ongewijzigde vorm met de beroemde verlaagde VW kevers met max. 2400cc motor. In de sprintklassen zijn er twee groepen, de 1600cc met motoren tot 1600cc en de combiklasse met onbeperkte cilinderinhoud, turbo`s en vierwielaandrijving. Dit zijn auto`s welke speciaal zijn gebouwd voor de autocross en dus geen enkele gelijkenis
met een straatauto vertonen. Bij voldoende inschrijvingen zullen ook de Junior Buggies (max.600CC) voor deelnemers van 12 tot 21 jaar aan het programma worden toegevoegd.
Als extra klasse is er een groep plaatselijke rijders voor mensen uit de directe omgeving en die alleen in Aalten deelnemen.

Al meer dan 50 jaar wordt de autocross in Aalten georganiseerd in Aalten. Het evenement is dan ook opgenomen in de lijst Immaterieel erfgoed in Nederland.
In deze 50 jaar is de autocross veranderd van een middagje met oude auto`s rondjes rijden op een weiland tot een professionele sport waar grote bedragen in omgaan en hoge eisen worden gesteld aan organisatie en deelnemers. De aandacht is mede door TV-uitzendingen en sociale media enorm toegenomen. De professionalisering heeft wel tot gevolg dat de eisen met name op het gebied van veiligheid steeds hoger worden en dit voor een relatief kleine organisatie als de SSA veel kosten en voorbereidend werk met zich mee brengt.
Dit houdt in dat SSA afhankelijk is van sponsoren, grondeigenaar en vele vrijwilligers. SSA is er trots op ook dit weer volop op deze partners te kunnen rekenen.

De wedstrijden beginnen op 23 september om circa 11.00 uur, de ingang is gelegen aan de Roelendijk en de route wordt duidelijk aangegeven. Parkeren is gratis.
Naast het aanschouwen van de wedstrijden is er ook de mogelijkheid om de zeer uiteenlopende technieken van de voertuigen te bekijken in het rennerskwartier.
Meer informatie is te vinden op de website of verkrijgbaar door te of bellen met 06-53565805.


www.autocrossaalten.nl