Brandweer Aalten in de problemen?

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - Als er niet voldoende vrijwilligers zijn, komt de Brandwer Aalten in de probelemen. Daarom houdt de Brandweer op maandag 24 september een inloopavond om potentiële brandweervrijwilligers de kans te geven een kijkje achter de schermen te nemen en sfeer te proeven. Natuurlijk hoopt postcommandant Harm Hoftiezer dat mede daardoor nieuwe vrijwilligers zich melden.

Lisette Klunder begon zo'n anderhalf jaar geleden aan de opleiding tot Manschap A, en hoopt in december haar laatste examen met goed gevolg af te sluiten. Ze vertelt: "Het is een behoorlijke klus. Het kost je aan training en oefenen twee dagdelen - meestal avonden - in de week, en daar komt de studielast nog bij. Ligt eraan hoe makkelijk je de leerstof kunt eigen maken. Bij elkaar opgeteld neemt dat wel wat tijd in beslag, dat betekent dat je thuisfront er wel achter moet staan. Want anders lukt het niet." Harm Hoftiezer schetst nog een ware gebeurtenis. "Stel je voor, dat ik dienst heb, en we zijn samen aan het boodschappen doen in de supermarkt. Ik laat mijn vrouw en kinderen gewoon staan met die volle kar boodschappen, en ik ben weg als ik word opgeroepen. En voor hetzelfde geld ben ik weg met de pinpas in mijn zak... Daar moet je thuisfront tegen kunnen!"

Intensief maar mooi
Hoewel Lisette de opleiding intensief noemt, krijgt ze er ook veel voor terug, vindt ze. "Het is gewoon ook leuk om te doen. Het is ook een verrijking voor jezelf, als je op deze manier iets voor de maatschappij kan betekenen. En je leert veel, ook over jezelf. Je leert waar je goed in bent, maar ook waar je minder goed in bent. En die mindere kanten, daaraan kun je dan met hulp van je collega's aan werken, om die punten te verbeteren."
Harm Hoftiezer stelt nog eens: "Brandweerman of -vrouw zijn, dat is vrijwilligerswerk, maar niet vrijblijvend. Daar moet je je van bewust zijn. Het schept verplichtingen. Dat maak ik liever vooraf goed duidelijk. Dat bespaart iedereen teleurstellingen. Als je dienst hebt, wordt verwacht dat je er er bent als er een uitruk is", benadrukt de postcommandant.
Uiteraard is het onmogelijk om altijd beschikbaar zijn. "Dan is het mogelijk om je dienst even over te dragen aan een collega. En natuurlijk zijn er ook momenten dat je geen dienst hebt. En de vrijwilligers krijgen wel een vergoeding voor de uren waarin ze zich inzetten, en er wordt flink geïnvesteerd in hun ontwikkeling. Niet alleen gedurende de basisopleiding, maar ook daarna. Dan zijn er volop mogelijkheden om je te ontwikkelen in een richting die je aanspreekt. Dat kan een specialistische opleiding zijn zoals oppervlakteredder, verkenner gevaarlijke stoffen, een opleiding tot chauffeur maar ook een leidinggevende functie."

Inloopavond
Op maandag 24 september houdt de Brandweer Aalten een inloopavond vanaf 20.00 uur. "Die avond is bedoeld voor mensen die serieuze belangstelling hebben, en willen komen kijken wat we op zo'n oefenavond allemaal doen. De aanwezige collega's vertellen desgewenst over hun ervaringen en beantwoorden graag de vragen. Dus potentiële kandidaten zijn dan welkom, en hun partners ook, om samen een indruk te krijgen van het werk van een brandweerman of -vrouw."
Wie op deze avond verhinderd is en een afspraak wil maken voor een ander moment, of wie nu al zeker weet dat hij of zij zich wil aanmelden als aspirant-brandweervrijwilliger, kan mailen naar brandweerpostaalten@vnog.nl.