Ook een proef met welstandsvrij bouwen in het buitengebied?

AALTEN – De geslaagde proef met welstandsvrij bouwen in de kernen van de gemeente Aalten leidde tot een besluit om dit voortaan altijd toe te staan.

Door Bernhard Harfsterkamp

In delen van de bebouwde omgeving, zoals de beschermde stads- en dorpsgezichten en de aanloopstraten naar de kernwinkelgebieden, blijft een welstandstoets wel verplicht. In het ronde tafelgesprek ruimte werd gevraagd of de welstandsvrije gebieden nog verruimd kunnen worden. Wethouder Ted Kok reageerde dat "wat nu als welstandsvrij is vastgesteld voldoende is". Op andere plekken, waaronder het buitengebied, vindt hij een welstandstoets nog steeds zinvol om te voorkomen dat beeldbepalende elementen worden aangetast.

Toch vroeg Eddy Smits (HMV) of er een proef met welstandvrij bouwen in het buitengebied zou kunnen komen. Wethouder Kok zei er het initiatief niet toe te willen nemen. "Kom met een voorstel in de gemeenteraadsvergadering" werd daarna hier en daar gefluisterd. Toch stemde ook Smits daarna ermee in om het voorstel als een hamerstuk naar de gemeenteraad door te sturen. Een raadsfractie kan zich echter nog altijd bedenken en van een hamerstuk alsnog een bespreekstuk. Wie weet komt er op dinsdag 18 september toch nog een voorstel voor een volgende proef met welstandsvrij bouwen.