Uitgangspunt Aalten: subsidie Boogie Woogie niet structureel verhogen

AALTEN – In het ronde tafelgesprek (RTG) samenleving werd uitgebreid stil gestaan bij het verzoek van het Instituut voor kunst en cultuur Boogie Woogie. Als de gemeenteraad op 18 september instemt met het raadsvoorstel, waarin wordt voorgesteld de muziekschool een extra eenmalige bijdrage van 88.400 euro te geven, kunnen de financiële tekorten die vanaf 2016 zijn ontstaan weggewerkt geworden.

Door Bernhard Harfsterkamp

Ook de andere twee gemeenten waarvoor Boogie Woogie werkt zullen extra bijdragen. Om tekorten in de toekomst te voorkomen heeft het instituut ook al gevraagd om de jaarlijkse subsidie te verhogen. Dat de gemeente Aalten daarmee zal instemmen is nog niet vanzelfsprekend bleek uit de antwoorden van wethouder Hans te Lindert op de vragen van de RTG-leden.

Eigen bijdrage verhogen
Boogie Woogie zal de subsidieaanvraag voor 2019 en daarna nog beter onderbouwen met een businessplan, dat eind september klaar moet zijn en zal worden gepresenteerd. Hierin wordt beschreven hoe het instituut financieel gezond kan blijven. Onderdeel is een productencatalogus zodat duidelijker zal zijn wat het uitvoeren van een activiteit precies kost. De drie gemeenten kunnen dan gerichter bepalen welke activiteiten ze van Boogie Woogie willen afnemen. Voor Aalten zijn dat alleen de muzieklessen voor de leden van de harmonie- en fanfareorkesten. "De richtlijn blijft het huidige bedrag van 79.000 per jaar", zei wethouder Te Lindert. "Het heeft weinig zin om in het businessplan uit te gaan van 176.000 euro." De toelichting van de bestuurslid René Vielvoije had daarvoor al duidelijk gemaakt dat er voor hetzelfde bedrag minder activiteiten uitgevoerd kunnen worden. Zonder extra structurele subsidie van de gemeenten zullen er opnieuw tekorten ontstaan. Die kan deels opgevangen worden door de eigen bijdrage van de leerlingen te verhogen, maar niet helemaal. "Die moet dan flink omhoog", zei Vielvoije. "Of dat wenselijk is in een samenleving waarin muziek belangrijk wordt gevonden? Dat is een afweging die de gemeenteraad moet maken."

Vanaf nu raad meer betrekken
Wethouder Te Lindert wil nog overleggen met de muziekverenigingen in de gemeente. Hij suggereerde dat de muzieklessen ook anders opgezet kunnen worden. Hij noemde Dinxperlo als voorbeeld, waar fanfareorkest Psalm 150 verantwoordelijk is voor de muzieklessen. Burgemeester en wethouders zijn intussen ook nog bezig met een nota over de muziekverenigingen. Die maakten een jaar geleden al eens duidelijk dat zij te weinig geld hebben voor onderhoud en aankoop van de muziekinstrumenten. Te Lindert zei wel voldoende vertrouwen in het bestuur van Boogie Woogie te hebben. "Ik vind het wel waardevol wanneer het bestuur het businessplan aan de B en W's en de gemeenteraden toelicht. Wij gaan de raad uitnodigen, zodat u vanaf moment één wordt meegenomen." Dat dit tot nu toe te weinig is gebeurd bleek uit de vragen van de RTG-leden, waarin regelmatig verbazing door klonk over de ontstane situatie bij Boogie Woogie, terwijl de gemeente sinds eind 2017 toch al regelmatig op de hoogte is gehouden. Ton Krabbenborg, bestuurslid van Boogie Woogie, wil er graag gezamenlijk de schouders onder zetten en constateerde dat er vertrouwen van de gemeenten terug gewonnen moet worden. Vielvoije, die pas twee en half jaar in de Oost-Achterhoek woont, zei dat hij verwonderd was geraakt dat de muziekverenigingen zo belangrijk zijn in Aalten, Oost Gelre en Winterswijk. "Daarvoor is goed muziekonderwijs belangrijk."