Joost Roelofsen (midden), zijn zoon Thijs en zijn schoolvriendinnetje Emy Sellink met de maquette. Foto: Karin Stronks
Joost Roelofsen (midden), zijn zoon Thijs en zijn schoolvriendinnetje Emy Sellink met de maquette. Foto: Karin Stronks

'Het wordt één groot feest op onze wagen'

Corsogroep 2002 bouwt wagen 'zomercarnaval'

Door Karin Stronks

AALTEN – Een fleurige wagen, kleurrijk en uitbundig, met een aantal podia waarop fraai uitgedoste danseressen zich van hun beste kant laten zien op de tonen van meeslepende muziek. Het thema van de corsowagen van corsogroep 2002 is dan ook 'zomercarnaval'.

Ontwerper Joost Roelofsen zegt niet zonder trots: "Het wordt één groot feest op onze wagen! Magali van dansschool DanzArte zorgt voor de choreografie, we hebben samen passende muziek uitgezocht. Sinds zaterdag 8 september kunnen we terecht bij Boekelder aan de Weverij, daar leggen we de laatste hand aan onze wagen. Maar liefst 75 vrijwilligers helpen mee, we zijn allemaal 'besmet' met het corsovirus, het is prachtig om samen iets moois te maken!"
Het thema 'zomercarnaval' speelde al lang bij de zevenkoppige corsogroep 2002. "De allegorische optocht speelt het hele jaar door ons hoofd. Overal en altijd kun je iets tegenkomen wat je inspireert. Een voorbeeld is de uitdrukking 'nek-aan-nek race'. Ik zie dan ineens twee giraffennekken voor me en dat gaat dan een leven leiden! 'Zomercarnaval' is feest, kleur, dans en muziek. We bouwen een groot feest op onze wagen! Magali van dansschool DanzArte en ik hebben muziek uitgezocht en Magali zorgt voor de choreografie. We zijn nog bezig met de kleding van de danseressen, dat moet één vrolijk fleurig geheel worden", vertelt Joost Roelofsen, ontwerper van de wagen 'zomercarnaval'.

60.000 dahlia's
Voor de wagen van corsogroep 2002 zijn 60.000 dahlia's nodig. Joost glimlacht: "Nee we hebben geen tekort aan bloemen gelukkig." Het bloemen plakken gebeurt bij Boekelder aan de Weverij. "Super dat zij ruimte beschikbaar stellen. Heel veel mensen helpen mee, elk op hun eigen manier. Zo heeft Dirk Jan Lankhof voor ons een onderstel gemaakt. Nu kunnen we weer jaren vooruit", aldus Joost. Hij vervolgt: "We mogen rekenen op veel vrijwilligers, sommigen bouwen aan de wagen, sommigen brengen koffie met broodjes en soep maar ook onze gezinnen staan achter ons, gelukkig helpen ze actief mee. De laatste weken voor de optocht heb ik vakantie maar ben bijna niet thuis."

Corsovirus
Volgens Joost is hij 'besmet' met het corsovirus. Hij grijnst: "Daar ben ik Herman Kuenen nog altijd dankbaar voor. Via Rick, een vriend van mij en de zoon van Herman, kwam ik in aanraking met de optocht en het liet me niet meer los… Nu ben ik ontwerper van corsogroep 2002, met zeven bouwers en familieleden houden we ons het hele jaar door bezig met onze wagen." Hij voegt toe: "Het is mooi om een wagen te ontwerpen en bouwen maar vooral het samen iets moois maken, samen bezig zijn, dat is echt geweldig. Ook onze kinderen doen mee met de optocht, zoon Thijs met de wagen 'haast-je rep-je' en dochter Karlijn met haar versierde fiets met thema 'Olaf op vakantie'. Wellicht raken zij 'ook besmet' met het corsovirus!"

Kinderparade
Om kinderen en jongeren te enthousiasmeren om mee te doen aan de allegorische optocht wordt dit jaar voor het eerst de kinderparade gehouden. Joost legt uit: "De versierde wagens en/of fietsen van de kinderen gaan vooraf aan de 'grote' wagens en de muziekkorpsen de weg op. We hebben de kinderparade samen met het bestuur van Volksfeest Aalten in het leven geroepen om kinderen te stimuleren om toch vooral mee te doen, kinderen hebben de toekomst! Gelukkig doen dit jaar al meer kinderen mee. Daar zijn we blij mee!" Voor kinderen en hun ouders is een speciaal handboek ontwikkeld. Joost: "Je hoeft geen ingewikkeld thema te bedenken of iets moeilijks te doen. Een leuk versierde fiets is al mooi!"