Op de voorgrond Rens Tolkamp, links zijn vader Jeroen, achteraan Ernst-Jan Meinen bij de wagen. Foto: Karin Stronks
Op de voorgrond Rens Tolkamp, links zijn vader Jeroen, achteraan Ernst-Jan Meinen bij de wagen. Foto: Karin Stronks

Corsogroep Azerty bouwt gescheurd 'driethuusken'

Geïnspireerd door bevingen in Groningen

Door Karin Stronks

AALTEN – Aan de Zuiderlaan wordt druk geboord, getimmerd, overlegd en ook gelachen tijdens de bouw van de wagen 'driethuusken'. Een aanhangwagen is de basis van het bouwsel, een constructie van spaanplaten is over de aanhanger gehangen en gemonteerd. Op de wagen, op een ondergrond van kunstgras, staat een 'huusken', een ouderwets toilet met een open hart in de deur. Het 'huusken' is door bouwgroep Azerty zo gemaakt dat het net is of het breekt, de bouwers hebben zich laten inspireren door de bevingen in Groningen, veroorzaakt door de gasboringen.

Wandtegeltjes
Ernst-Jan Meinen, één van de bouwers, glimlacht: "Heel lang was ons idee concreet maar de uitvoering vaag. We wilden in elk geval een bewegend object op de wagen, een 'gebroken' wc is het geworden. Tijdens de optocht is het liedje 'Als ze me missen, dan ben ik pissen' te horen." Fiep en Loek Meinen zullen samen met Rens Tolkamp de wagen bemannen die wordt voortgetrokken door een zitmaaier. Een groot aantal wandtegeltjes met deels zelfverzonnen spreuken zullen de corsowagen opleuken. "Haha ja er zijn erg grappige teksten bij maar die laten we pas zien bij de optocht", grijnst timmerman Jeroen Tolkamp.

Huusken
De bouwers van corsogroep Azerty kwamen een week of vijf geleden bij elkaar om te brainstormen. "We hebben het onderwerp samen bedacht. Er borrelden veel ideeën op, onze inspiratie kwam van de bevingen in Groningen die scheuren in woningen veroorzaakten. We fantaseerden over mensen die tijdens het douchen ineens te maken kregen met het scheuren van muren met alle gevolgen van dien…", vertelt Ernst-Jan Meinen. Femke Tolkamp, moeder van Rens, legt uit: "Er werd van alles voorgesteld maar uiteindelijk besloten we om een ouderwets 'huusken', een wc, te maken die dus scheurt!" Jeroen Tolkamp, vader van Rens en man van Femke, vult aan: "Het 'huusken' staat op kunstgras, we hebben er 'scheuren' in gemaakt zodat de muren van elkaar af kunnen bewegen. De kinderen op de wagen zijn ouderwets gekleed, passend in de sfeer van 't 'huusken'. De kleren krijgen we van familie en vrienden."

Sponsoren
Het is dit jaar de derde keer dat bouwgroep Azerty met de allegorische optocht in Aalten meedoet. Femke: "De eerste keer liepen we mee met een bolderwagen, vorig jaar was onze wagen al groter. We zijn een week of vier geleden begonnen met de bouw van deze wagen, één à twee keer per week zijn de bouwers ermee bezig. Deze week voor het eerst ook op zaterdag." Ernst-Jan Meinen glimlacht: "Gelukkig kunnen we bij timmerbedrijf Jeroen Tolkamp terecht voor de bouw van onze corsowagen! En we mogen rekenen op een aantal sponsoren die het kunstgras, de tegeltjes voor de spreuken, materiaal of op een andere manier helpen! Onze contactpersoon Vera heeft het allemaal prima geregeld!"

Hulp bij 'konten'
De komende week wordt de laatste hand gelegd aan de constructie van wagen het 'driethuusken'. Femke zegt: "Of er genoeg dahlia's zijn? Ja dat wel. Ik heb gehoord dat de bloemen klein zijn. Maar er zijn geen tekorten. We krijgen hulp bij het 'konten' van de bloemen, Rens z'n oma zal samen met cliënten van Beth San helpen bloemen 'konten'. Dat zal vast gezellig worden, daar kijken we naar uit!" Jeroen vult aan: "We hopen dat Rens op tijd terug is voor de optocht. Hij moet eerst nog voetballen…"