Hoe zit het eigenlijk met de categorieën van de optocht?

AALTEN – In Aalten is men niet verplicht om een bloemenwagen te maken, daarom heet het hier ook een allegorische optocht. Deelnemers kunnen meedoen met een simpele versierde fiets of skelter in de kiDs-categorie tot een grote bloemenwagen beplakt met 60.000 dahlia's, alles kan en mag.

Door Karin Stronks

De organisatie probeert deelname aan de optocht zo laagdrempelig mogelijk te maken en houden. De dahlia's en lijm voor de bloemenwagens worden bekostigd door de stichting. Daarnaast krijgen de wagens prijzengeld naar rato de klassering, gemaakt door jurering. Iedere deelnemer, in welke categorie dan ook, ontvangt prijzengeld.

Binnen het corso zijn drie categorieën: bloemenwagens, kiDs- en Allegorische wagens. De bloemenwagens zijn weer onderverdeeld in drie subcategorieën, de A-, B- en C-categorie. In welke categorie de corsowagen wordt ingedeeld heeft alles te maken met het bloemenoppervlak.

Een A-wagen heeft minimaal 85% beplakt met bloemen en heeft een bloemenoppervlak van minimaal 48 vierkante meter. Een B-wagen heeft 25 tot 47 vierkante meter bloemenoppervlak, een C-wagen heeft negen tot 24 vierkante meter bloemenoppervlak. Dan is er de kiDs-categorie, deze wagens zijn allegorische- of bloemenwagens, maar bevatten maximaal acht vierkante meter bloemenoppervlak. Tenslotte de allegorische E -categorie, dit zijn wagens met weinig of geen bloemen en kunnen ook loopgroepen zijn. De wagens in deze categorie kunnen in principe eenvoudig versierde 'carnavalswagens' of bouwwerken op een platte kar zijn.
De dinsdag voorafgaand aan de optocht van zaterdag krijgen de A-wagens de eerste kratten met dahlia's uitgereikt. De grote uitgifte is op woensdag voor de optocht. De jeugd krijgt de bloemen op donderdag.