Ook na een lange zware nacht wordt het weer licht. Foto: PR
Ook na een lange zware nacht wordt het weer licht. Foto: PR Foto:

Groep jongeren doen
PaasChallenge

AALTEN/DINXPERLO/VARSSEVELD/HALLE - Een spel van een nacht lang, waarin 43 jongeren van de Protestantse gemeente uit Aalten, Dinxperlo, Varsseveld, Silvolde en Halle beleefden wat zich zo'n 2000 jaar geleden afspeelde, dat is de PaasChallenge.

Tijdens een wandeling van ruim 22 kilometer leerden de deelnemers door middel van opdrachten het Paasverhaal kennen. Na een gezamenlijke maaltijd, die deed denken aan het laatste avondmaal, volgden er verschillende opdrachten die te maken hadden met het Paasverhaal. Zo moesten zij proberen uit handen van de vijand te blijven. En om het Paasmysterie te ontrafelen moesten ze ook slim zijn. Er waren verschillende raadsels en puzzels die samen opgelost moesten worden om zo steeds dichterbij Pasen te komen.

Ook ontdekten de deelnemers de emoties die in het verhaal spelen: achterdocht en spanning: wie kun je vertrouwen? Wie is een verrader? Bij elk spel was het opletten, wie is de mol?

Eenzaamheid: soms word je op jezelf teruggeworpen. De deelnemers dachten in stilte na over wat ze lastig vinden, waar hebben ze verdriet of spijt van? Maar ook: waar hopen zij op? Dit werd in twee brieven opgeschreven: een lastenbrief en een hoopbrief.

Vermoeidheid: het verhaal van Pasen is ook een fysieke uitputtingsslag. De wandeltocht en de opdrachten die de deelnemers diep in de nacht moesten doen vereisten uithoudingsvermogen.

Verlorenheid: bij Golgotha leek het of alles voor niets was geweest. Alles waar de hele nacht voor was gestreden, leek niets waard te zijn. Maar er was ook troost: want wat was het bijzonder om te merken dat men samen veel meer aan kan dan van te voren ooit gedacht. En hoe mooi is het om na zo'n lange zware donkere nacht te zien dat het toch weer licht wordt.