Nieuwe voorzitters ronde tafelgesprek

AALTEN – In een korte raadsvergadering op 3 april koos de gemeenteraad de nieuwe voorzitters voor de drie ronde tafelgesprekken bestuur en financiën, ruimte en samenleving.

Martin Veldhuizen (VVD), Henk Meerdink (HMV), Joop Wikkerink (Progressieve Partij) en Alex Walter (Gemeentebelangen (GB)) waren in de vorige raadsperiode al voorzitter. Nieuw voor de komende vier jaar zijn Zelma van Alstede (CDA) en Margret Rensink (GB). Bij de ronde tafelgesprekken is er voor de bewoners van de gemeente de enige gelegenheid om in te spreken over een onderwerp dat op de politieke agenda staat. Na de eventuele insprekers kunnen de vertegenwoordigers van de verschillende fracties vragen stellen aan de voor een onderwerp verantwoordelijk wethouder.
De ronde tafelgesprekken zijn alleen bedoeld om informatie te verzamelen. De mening wordt pas gegeven in de gemeenteraadsvergadering. De fractievertegenwoordigers slagen er overigens regelmatig niet in om die mening voor zich te houden, al wordt die dan wel verpakt in een vraag. De strengere voorzitters staan deze gewoonte niet toe, maar vaak krijgt degene die een ronde tafelgesprek volgt al wel een indruk van de meningen van de verschillende raadsfracties. Nadat alle vragen zijn gesteld geven de raadsfracties aan of een agendapunt in de gemeenteraad een bespreek- of een hamerstuk wordt. De fractievertegenwoordigers in de ronde tafelgesprekken zijn niet alleen gekozen raadsleden. Elke fractie mag maximaal drie leden die geen raadslid zijn, maar wel op de kandidatenlijst stonden, voorstellen als vertegenwoordiger. Deze fractievertegenwoordigers worden benoemd in een extra raadsvergadering op dinsdag 10 april. Aansluitend zijn er de eerste ronde tafelgesprekken in de nieuwe raadsperiode. Tijdens de extra raadsvergadering werd geen plaatsvervangend raadsvoorzitter benoemd. Dat betekent dat de raadoudste, het gemeenteraadslid dat het langst in de gemeenteraad zit, de burgemeester vervangt als die afwezig is. Die rol mag Henk Meerdink, die al veertig jaar in de raad zit, daarom nog even blijven spelen.