De beweegtuin bij het Dorpshuis in IJzerlo. Foto: Dinès Quist
De beweegtuin bij het Dorpshuis in IJzerlo. Foto: Dinès Quist

Beweegtuin in IJzerlo bijna klaar

'Natuurlijk bewegen tussen jong en oud'

Door Dinès Quist

IJZERLO - IJzerlo draagt zijn vorig jaar verkregen titel 'Kern met pit' waardig. Een gedreven club vrijwilligers hebben het afgelopen jaar keihard gewerkt om hun ideale kern te verwezenlijken. Wat ze wilden? Een beweegtuin voor hun dorpsgenoten en iedereen die komen wil.

'Natuurlijk bewegen tussen jong en oud' is de slogan van de beweegtuin en zegt alles over het doel van het splinternieuw aangelegde speelveld tegenover het ruim 100 jaar oude Dorpshuus. Een buitengelegenheid voor IJzerloërs om elkaar te ontmoeten was het idee anderhalf jaar geleden. "Nu is het dan bijna zover, nog een paar dingen moeten er gebeuren en dan is onze beweegtuin eindelijk klaar", zegt één van de bestuursleden van de Krömmels, de denktank achter het project.

De Krömmels
De Krömmels is het vijftien jaar oude bestuur van de vroegere peuterspeelzaal. Dat dit vijfkoppige bestuur pit heeft blijkt wel uit het feit dat de peuterspeelzaal al tien jaar onder één dak zit met de basisschool en sindsdien de Krömmels niet meer nodig heeft. "Maar ja, we hadden nog wat geld in kas", vertelt één van de Krömmelsleden, "dus we zijn aan het brainstormen gegaan. We wilden sowieso iets doen voor de IJzerlose bevolking, waar iedereen wat aan heeft, jong en oud. Een picknicktafel ging het worden, dat kon mooi op het veld staan naast het voetbalveldje tegenover 't Dorpshuus. Een mooie grote picknicktafel, daar hadden we wel iets meer geld voor nodig dus we benaderden iemand met een 'IJzerloos' hart en vroegen hem of hij niet wat kon sponsoren. Hij vond een picknicktafel op een kaal veld een slecht plan en beloofde voor meer geld te zorgen als we er een mooi terras van zouden maken."

Officiële opening tijdens Koningsspelen

De Krömmels werden enthousiast van het nieuwe idee en hun enthousiasme werkte aanstekelijk op de rest van IJzerlo. Binnen de kortste keren waren er allerlei vormen van subsidie aangevraagd en het idee van een terras veranderde in een beweegtuin. Om dit nieuwe plan te realiseren was wel wat mankracht nodig maar dat blijkt in IJzerlo geen probleem. "Het is zo mooi om te zien dat iedereen wil helpen. Liep ik op een feestje de toilet binnen en vertelde over ons plan, had ik alweer een metselaar voordat ik het toilet verliet," vertelt een bestuurslid breed grijnzend.
Afgelopen augustus is de eerste schep de grond ingegaan en sindsdien is er keihard gewerkt. Het resultaat mag er zijn. Een glooiend veld met een grote verscheidenheid aan toestellen, tot in detail uitgedacht. Voor de ouderen onder andere een evenwichtbalk, loopbrug, handcoördinatiebord en een jeu de boulesbaan. De kinderen kunnen zich uitleven op de 32 meter lange kabelbaan, bij een wadi met een grondwaterhandpomp en nog veel meer. Natuurlijk ontbreken de vijf picknicktafels niet, rondom een boom op een verhard terras en dat alles met zicht op de ondergaande zon aan het eind van de dag. De nieuw aangeplante bomen worden 's avonds vanonder aangelicht en zorgen voor een sprookjesachtig tafereel.
Op 20 april, de dag van de Koningsspelen, wordt de beweegtuin officieel geopend en overhandigd aan vereniging Ons Aller Belang (OAB) van IJzerlo; zij zullen de tuin vanaf dan in beheer hebben. Vanaf die dag hebben de Krömmels hun werk erop zitten en met dit mooie cadeau aan IJzerlo kunnen ze samen met hun dorpsgenoten genieten van hun aller werk.