Sint Antonius tijdens een repetitie. Foto: Frank Vinkenvleugel
Sint Antonius tijdens een repetitie. Foto: Frank Vinkenvleugel

Harmonie Sint Antonius geeft verjaardagsconcert

Vereniging staat uitgebreid stil bij 90-jarig bestaan

BREEDENBROEK - Normaal gesproken ga je het wat rustiger aan doen als je negentig jaar wordt. Dat geldt echter niet voor (muziek)verenigingen die soms al decennia lang een belangrijke rol spelen in het dorpsleven. Harmonie Sint Antonius uit Breedenbroek is daar een voorbeeld van. Dit jaar bestaat de vereniging 90 jaar en dat gaat uitgebreid gevierd worden. "De vereniging is nog springlevend", vinden Esther Messing en Marieke Hebinck, twee enthousiaste muzikanten.

Door Walter Hobelman

"3 maart 1928 is de officiële datum dat harmonie St. Antonius werd opgericht. Pastoor Smit vond het de hoogste tijd dat Breedenbroek een eigen korps kreeg, hij was dan ook de initiatiefnemer en de bedenker van de naam St. Antonius. J.W. Koenders werd tot voorzitter benoemd en hanteerde de voorzittershamer 31 jaar. B. Finkenflügel werd secretaris-penningmeester en dankzij een flinke financiële bijdrage van Meester Kobus uit Sinderen kon fanfare St. Antonius worden opgericht", zo is op de website van de harmonie te lezen.

Lokale betrokkenheid dus en dat is nog steeds een kenmerk van de vereniging. "We zijn overal bij. Bij de kermis, met Koningsdag en processies, noem maar op", legt Marieke Hebinck uit. "De vereniging telt ongeveer 35 leden en bestaat uit leden van alle leeftijden." Zo is er een aparte jeugdafdeling waarin kinderen vanaf vier jaar al betrokken worden. "Ze leren muziek maken en zingen. We willen het zo breed mogelijk houden en focussen niet alleen op de instrumenten die we in de harmonie gebruiken", vertelt jeugdcoördinator Esther Messing. "We proberen kinderen enthousiast te maken en te houden om muziek te maken."

Zondag 15 april staat de eerste jubileumactiviteit op de agenda. Het verjaardagsconcert in de Sint-Petrus en Pauluskerk in Breedenbroek." We gaan de bezoekers trakteren op muziek en spelen verschillende stukken waarin de link tussen de kerk en onze vereniging tot uitdrukking komen. En verder hebben we een paar mooie werken opgedoken uit onze muziekbibliotheek die iets vertellen over ons muzikale verleden", vertelt Hebinck. Dirigent Bart van den Goorbergh geeft, waar nodig, een eigen interpretatie aan de stukken door zo hier en daar iets te herschrijven.

De harmonie staat bekend om haar opvatting om ook andere 'instrumenten' een plaats te geven in een concert zoals operazangers, violisten of, zoals deze keer, een harpiste. "Voor ons een mooie uitdaging en erg leerzaam om samen te spelen met muzikanten die andere soorten muziek maken", vinden de muzikanten.
Later dit jaar staat een groot jubileumconcert op de agenda. Op 9 december speelt de harmonie in de theaterzaal van de DRU in Ulft en aan dat concert werk Hans Keuper mee. "Hans en de harmonie hebben iets met elkaar", concludeert men. "Ook de samenwerking tussen Hans en onze dirigent is goed. Samen komen ze tot creatieve ideeën waarmee we van dit concert een bijzonder concert gaan maken."

Tussendoor staat ook de jeugdspektakeldag gepland. In de pastorietuin wordt een grote tent neergezet waarin de jeugdmuzikanten samen van zich laten horen in een, door de dirigent zelf geschreven, musical. De oudere leden zijn voor die gelegenheid slechts als figurant actief, de jeugd heeft de hoofdrol.
Het verjaardagsconcert in de kerk in Breedenbroek begint zondag 15 april om 15.00 uur en de entree is gratis, een vrije gift wordt gewaardeerd.