Bewoners gemeente vinden een aantrekkelijk landschap zoals in Beestman op de Haart belangrijk voor de toekomst. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Bewoners gemeente vinden een aantrekkelijk landschap zoals in Beestman op de Haart belangrijk voor de toekomst. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Samenleving gevraagd meer ideeën en initiatieven te bedenken

Gemeentebestuur wil bevolking meer ondersteunen en niet alles zelf bedenken

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Burgemeester en wethouders hebben "Krachten versterken. Visie op de toekomst van de gemeente Aalten 2025 en verder" in concept vastgesteld. De visie is samen met vele bewoners van de gemeente opgesteld. De gemeenteraad, die ook betrokken is geweest bij het maken van de visie, mag deze definitief vaststellen. B en W gaat er vanuit dat "Krachten versterken" ook gebruikt zal worden bij het samenstellen van het raadsprogramma en de coalitieonderhandelingen.

'Als alles goed is, niets doen'
"Zo'n jaar geleden zijn we gestart met het proces om tot de visie te komen", zegt wethouder Ted Kok. "Er zijn verschillende avonden in Aalten en Dinxperlo geweest om input te krijgen. Er is gesproken met bedrijven, verenigingen en instellingen en met de raadsleden." Er is met zo'n 1500 inwoners gesproken. "Gevraagd is om een mening over het toekomstige beleid te geven", vertelt Kok, "Wat is belangrijk? Op welke manier willen we het realiseren en wat is de rol van de overheid." De wethouder benadrukt dat de rol van de gemeente anders zal worden. "We gaan meer uit van een ondersteunende rol. Ideeën en initiatieven die uit de samenleving komen gaan we ondersteunen. Als de bevolking zegt dat alles goed is, doen we niets." Kok geeft meteen toe dat dit een overdrijving is. Hij wil wel benadrukken dat het gemeentebestuur niet meer alles zelf wil bedenken en meer wil faciliteren. "Dat vraagt een andere rol van de gemeente en de bewoners."

Kernwaarden behouden en versterken
Centraal in de visie staat een goede leefbaarheid. Daarvoor moeten drie kernwaarden worden behouden en versterkt. Dat zijn 'we kijken naar elkaar om', 'veerkrachtige economie' en 'uniek landschap'. Behoud en versterking ervan is de hoofdopgave voor de toekomst. Bij het onderdeel 'we kijken naar elkaar om' worden het in stand houden van naoberschap, geschikte duurzame woonvormen voor jong en oud en optimale ouderenzorg als aandachtspunten genoemd. Ook wordt het belang van verenigingen, 'die een actieve rol innemen in het verbinden van groepen in de samenleving' benadrukt. Bij 'veerkrachtige economie' worden als aandachtspunten een gevarieerd aanbod van winkels en horeca in compacte centra in Aalten en Dinxperlo, een goede digitale en fysieke bereikbaarheid (met nieuwe vervoersvormen) en moderne duurzame industrieterreinen genoemd. Ook wordt er gehecht aan voldoende werkgelegenheid en behoud en terugkeer van jeugd en modern en actief ondernemerschap.

Mooie inleiding
Als het om 'uniek landschap' gaat worden behouden van de groene kwaliteiten en bewaren van het coulisselandschap genoemd. Daarnaast zouden natuur, landschap en landbouw meer op elkaar afgestemd moeten zijn met een accent op duurzaamheid. Deels zijn het voor de hand liggende gedachten over de toekomst, al valt het wethouder Kok wel op dat er veel waarde wordt gehecht aan natuur, landschap en duurzaamheid. Wethouder Gerard Nijland vindt het goed voor het draagvlak voor toekomstig energiebeleid dat de bewoners veel aandacht vragen voor duurzame energie. Wethouder Henk Rijks vindt het mooi hoe de bevolking zich heeft uitgesproken voor het belang van de leefbaarheid. Hij zou de visie een 'mooie inleiding' bij het raadsprogramma vinden. Bij het samenstellen daarvan kan ook gekeken worden hoe de kernpunten uit de visie, die als een "opdracht aan de raad" beschouwd kan worden, al voor de komende vier jaar vertaald kunnen worden in concrete actiepunten.