De organisatiecommissie van het City Beach Toernooi. Foto: Frank Vinkenvleugel
De organisatiecommissie van het City Beach Toernooi. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

25 jaar City Beach Toernooi Dinxperlo

DINXPERLO - Het is bijna niet meer weg te denken, het Jumbo Arentz City Beach toernooi. Volleybalclub Favorita organiseerde het eerste toernooitje in 1993, dus dit jaar is er een jubileum te vieren. Dat laten de leden van de beachvolleybal commissie natuurlijk niet zo maar voorbij gaan. In de Jumbo Arentz City-Beachweek van 30 juni tot en met 8 juli wordt er volop aandacht geschonken aan deze mijlpaal met diverse activiteiten in en rondom het City Beach terrein op het Prins Clausplein in het centrum van Dinxperlo met als thema 'Hawaii'.

Door Waltraud Wensink

Hans Eppink en Leen Nederlof zijn twee van de commissieleden die al vanaf het begin betrokken zijn bij het beachvolley toernooi. Eppink: "We begonnen destijds in de sporthal met een straten- en bedrijventoernooi en dat hebben we een aantal jaren gedaan. Toen het een beetje terug begon te lopen met de aanmeldingen hadden we het geluk dat net 'Beachvolley' in opmars kwam. We bedachten ons welke mogelijkheden wij hadden om dit ook op te kunnen zetten." Nederlof: "We dachten er aan om het in de sporthal zelf te organiseren maar hoe krijg je dan het zand er in en hoeveel zand heb je dan nodig? Toen we er achter kwamen dat het om bijna 200 kub zand ging zijn we daar vanaf gestapt. We hebben er toen voor gekozen om het op de parkeerplaats naast de sporthal te organiseren en dat sloeg eigenlijk gelijk aan. Dat hebben we twee jaar gedaan en daarna zijn we naar het centrum verhuisd en daar zitten we nu nog steeds."

Tussen 70 en 90 teams
Eppink: "Er waren jaren bij dat we zelfs 120 teams hadden die meededen aan het toernooi. Dat aantal is wel iets terug gelopen. Er doen nu tussen de 70 en 90 teams mee. Maar de spelers die meedoen zijn er niet minder enthousiast om. Door de jaren heen is ook SVD aangesloten met voetvolley en ook tennisvereniging De Rietstap weet zijn weg te vinden naar de beachvelden."

"Laten we het sporten in het zand niet onderschatten want het is echt zwaar om je sport in het zand te beoefenen en het vergt ook het een en ander van je techniek. De teams die zich aanmelden komen eigenlijk uit diverse windstreken. Het toernooi is dus niet alleen toegankelijk voor Dinxperlose teams. In het zevende jaar was Dinxperlo zelfs een van de toernooien waarin men zich tijdens speciale voorronden kon kwalificeren voor het Nederlandse kampioenschap. Het is ook prachtig om te doen en je kunt het fysiek ook best lang blijven doen", meent Nederlof. "Ook wat blessures betreft mogen we helemaal niet klagen .In de afgelopen 25 jaar hebben we één keer gehad dat er iemand met een knieblessure moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Het is ook mooi dat er tussen de aanmeldingen teams zitten die al vanaf het begin meedoen. De spelers zijn fanatiek maar meedoen is vaak nog belangrijker dan winnen."

Samenwerking met De Vorst
De Citybeachcommissie bestaat tegenwoordig naast Hans Eppink en Leen Nederlof uit Hans Veerbeek, Koos Nederlof (beiden ook vanaf het begin actief), Rolienke ten Pas, Maarten Bolwerk, Linda Roes, Wendy Plucker, Rick Altena en Peter Kranen. Het is een groep enthousiaste en sportieve mensen die er samen met alle vrijwilligers alles aan willen doen om deze speciale week voor iedereen aantrekkelijk te maken en een prachtig programma neer te zetten tijdens deze jubileumweek. Iedereen heeft zo zijn eigen taak. De een zorgt voor het zand of de PR, de ander maakt speelschema's en weer een ander doet bijvoorbeeld de sponsoring. Voor het horecagedeelte heeft de commissie de samenwerking opgezocht met Theo Schennink van Grand Café & Bistro De Vorst. "Voor mij is dit een mooie gelegenheid om meer te integreren. Want ook dit hoort bij Dinxperlo, heb ik begrepen", aldus Schennink. "Het terras van De Vorst grenst mooi aan het volleybalterrein en dan kunnen de commissieleden zich bezig houden met andere taken terwijl ik zorg draag voor het horecagedeelte", aldus Schennink. De beachvolley wedstrijden zijn natuurlijk erg leuk om aan mee te doen maar daarnaast is het ook erg leuk om naar te kijken. Als het weer meespeelt kan je dan ook heerlijk op het naastgelegen terras komen zitten.

Wendy Plucker vindt het net zoals de rest van de commissie heel belangrijk om hun oprechte dank uit te spreken naar de sponsoren van het toernooi. "Veel bedrijven steunen ons al jaren lang en dat vinden we geweldig, die steun hebben we hard nodig en dat waarderen we enorm", zegt Plucker. De organisatie zet nog even de laatste puntjes op de i en wil nog even benadrukken dat er geruchten gaan dat dit wel eens de laatste keer kan zijn dat het beachvolleybal-toernooi georganiseerd wordt. "Daar is absoluut geen sprake van, dus 'zand er over' ", lacht Plucker.

Hawaii-sfeer, Bossabal, Beachscoop en Junior Biathlonkampioenschap
Het thema is de hele week 'Hawaii'. De Citybeachcommissie wijst de deelnemers daar nog eens extra op. Het team dat met het leukste idee of outfit komt, kan een leuke prijs winnen. Daarnaast wordt ook het publiek getrakteerd op een leuk programma. Op 1 juli zijn er van 14.00 tot 18.00 uur Bossabal-demonstraties. Het is een combinatie van volleybal, voetbal, gymnastiek en capoeira en wordt gespeeld op een speelveld met luchtkussens en trampolines. Het belooft spectaculair te worden en een lust voor het oog. Op donderdag 5 juli is er Beachscoop, waarbij iedereen met een eigen stoeltje of kleedje naar het Beach-terrein mag komen om vervolgens te genieten van een vrolijke vakantiefilm in de open lucht vanaf 22.00 uur( uiteraard gratis). Op zondag 8 juli vanaf 13.00 uur is er het Junior Biathlonkampioenschap van Dinxperlo. Het gaat dan om een soort van 'step' route door het dorp voor kinderen van de basisschool van 6 tot 12 jaar. Kinderen hoeven zich niet van te voren aan te melden. De kinderen krijgen hiervoor nog flyers uitgereikt via school. Een prachtig programma rondom het Jumbo Arentz City Beach Toernooi dus, ter ere van het 25-jarig jubileum .De organisatie heeft er zin in en hoopt dan ook op veel belangstellenden.

Aanmelden voor het Jumbo Arentz City Beach Toernooi kan nog tot 17 juni. Hierbij geldt wel 'vol is vol'. De kosten zijn 20 euro per team. Opgeven kan in diverse categorieën. Voor meer informatie en aanmeldingen kan men terecht op de Facebookpagina van City Beachtoernooi Dinxperlo of via de internetpagina van www.toernooi.nl afdeling volleybal en zoeken op de naam Favorita.