Fietstocht of wandeling Grensbelevenissen

DINXPERLO/SUDERWICK - In het kader van Gelderse Erfgoedfestival wordt iedereen uitgenodigd om op zaterdag 16 juni een fietstoer of wandeling te maken om de grensdorpen Dinxperlo en Suderwick (Dinxperwick) beter te leren kennen. De tocht heeft een routebeschrijving waardoor de deelnemers veel van de geschiedenis, de cultuur en het leven op de soms curieus verlopende grens leren.

De route is 15 km lang en gaat over de Duits-Nederlandse staatsgrens door beide dorpskernen, maar ook door het landschap. Er is veel te ontdekken. Zo zijn de St-Michaƫlskirche en het Grenslandmuseum geopend. Historische grensstenen van 250 jaar oud zijn er te zien en waar vroeger smokkelaars stiekem elkaar troffen en kommiezen (douanebeambten) op hen loerden, kan men nu picknicken en wordt men herinnerd aan lang vervlogen tijden.
Op het Suderwicker dorpsplein kan iedereen van 'smokkelaarsijs' genieten. In de route zijn ook een aantal borden opgenomen van de Berlijnse kunstenares Kristina Leko. Op grote borden heeft zij de herinneringen aan de grens van mensen aan beide zijden van die grens vastgelegd. Het Bolandshuus aan het Hahnenpatt 2 is open zodat men de tentoonstelling FACadE kan bekijken.

Starten kan op zaterdag 16 juni tussen 11.00 en 14.00 uur bij de grens-slagboom aan de verbindingsweg tussen Anholtseweg (Dinxperlo) en DinxperloerstraƟe (Suderwick).
Parkeren kan op het industrieterrein Dinxperlo, aan de Anholtseweg. Deelname is gratis.