Het Sinderense toneelgezelschap 't Buurtschap zet de lustrumviering luister bij met een openluchtspel. Foto: PR
Het Sinderense toneelgezelschap 't Buurtschap zet de lustrumviering luister bij met een openluchtspel. Foto: PR Foto:

Rimpelingen in de open lucht op Sinderen

SINDEREN - Dit jaar bestaat het Sinderens toneelgezelschap 't Buurtschap vijfendertig jaar. En 't Buurtschap zou 't Buurtschap niet zijn als hier niet op bijzondere wijze aandacht aan wordt besteed. Het jubileum wordt gevierd met het openluchtspel 'Rimpelingen' dat speciaal voor dit toneelgezelschap is geschreven door Jan Freriks. De openluchtvoorstellingen vinden op 28 en 30 juni en 6 en 7 juli plaats in het Michelts bos op Sinderen.

Door Walter Hobelman

Het is de eerste keer dat 't Buurtschap een stuk speelt dat geschreven is voor het toneelgezelschap zelf. "Het is inmiddels traditie dat wij om de vijf jaar een openluchtspel opvoeren. In de aanloop naar dit jaar ontstond het idee om aan Jan Freriks te vragen voor ons een stuk te schrijven", vertelt Udo Klompenhouwer, die in 'Rimpelingen' één van de rollen voor zijn rekening neemt. Zijn collega-speelster Emma Aalbers ziet een voordeel in het spelen van een stuk dat nog nooit is opgevoerd. "Je kan daardoor het personage dat je speelt helemaal zelf inkleuren en vormen. Dat vraagt wat meer van de spelers, maar is voor onze toneelgroep weer een stap vooruit. We hebben erg veel tijd gestoken in de rolverdieping."
Schrijver Jan Freriks, die het stuk tevens regisseert, is het met Emma eens. "Die rolverdieping is belangrijk. Hoe denkt je personage? Hoe reageert hij of zij? Dat zijn vragen waar je als speler over na moet denken en we zijn daar erg druk mee geweest. Elkaar vanuit de rol die je speelt bevragen op de diepere laag van je rol, geeft een beter beeld van het personage." Dat Freriks het stuk regisseert was geen vooropgezet plan. "In 2017 overleed onverwacht onze regisseur Geert Vreeman. Jan was toen al bezig met het schrijven van 'Rimpelingen' en zag het wel zitten om dit stuk zelf te regisseren", legt Klompenhouwer uit.
Rimpelingen neemt de toeschouwers mee terug naar de tijd net na de Tweede Wereldoorlog. "Men maakt kennis met een plattelandsdorp uit de eigen Achterhoekse streek. De nieuwtjes van alledag worden besproken in de dorpskroeg en daar is ook ruimte voor meer beladen onderwerpen. Het leven was door de oorlog voor velen op de kop gezet. Er komen onfrisse zaken boven water, die om een standpunt roepen en waar niemand zich aan kan onttrekken en anderzijds worden ontluikende liefdes opeens aan het wankelen gebracht", vertelt de regisseur. "De tijd is onzeker. Ouders zien hun kinderen opgroeien en houden hun hart vast. Kinderen maken zich los van hun ouders, maar hebben ze toch nog nodig. Mensen lijken een prachtige toekomst tegemoet te gaan maar ontkomen er niet aan dat hun verleden hen blijft achtervolgen. Kortom, Rimpelingen is soms bitterzoet, soms bittere ernst en zorgt vaak ook voor een ontroerende lach."
Het stuk bestaat uit verschillende verhaallijnen die door elkaar heen lopen. "Dat levert kortere scenes op waarin je weinig tijd hebt om weer in je rol te komen. Je komt op, speelt en bent weer weg. De uitdaging is om de verschillende scenes goed en naadloos met elkaar te verbinden. Dat vraagt veel van ons als spelers en regisseur en we merken dat dit steeds beter gaat", aldus Freriks.
Het toneelgezelschap is nu al regelmatig aan het repeteren op de sfeervolle locatie en speelster Hanny Scholten kijkt uit naar de komende voorstellingen. "De sfeer in een openluchtspel is anders dan binnen. En de manier van spelen is ook anders. Door het bredere speelvlak moet je heel anders timen en daar moeten we echt aan wennen."
"Wat Rimpelingen ook bijzonder maakt is het feit dat er in september een vervolgstuk wordt gespeeld door theatergroep Spot uit Doetinchem", vertelt Freriks. "In het stuk 'Dorp' is de tijd verschoven naar de huidige tijd en heeft het dorp te maken met krimp en de wens om dat te veranderen in 'bloei'. Voorwaarde voor succes is verbondenheid tussen jong en oud, nieuwkomers en van dorpsbewoners sinds generaties. Niet iedereen wil meteen zijn eigen standpunt loslaten. En er zijn oude verhalen en gebeurtenissen die blijvend een rol spelen. Want een dorp blijft een dorp en daar wordt gekletst."
Het openluchtspel 'Rimpelingen' is te zien op 28 juni, 30 juni, 6 en 7 juli in het Michelts bos in Sinderen. Kaarten voor volwassenen kosten 15 euro en voor kinderen 7,50 euro. Reserveren kan via www.tbuurtschap.nl en tel. 0315-617282.