Afbeelding
Foto:

Aalten heeft een nieuw college

De gemeente Aalten heeft een nieuw college. GemeenteBelangen zal hierin niet plaatsnemen. In de eerste formatieronde is het proces stuk gelopen op onze visie dat een college bestaande uit vier partijen belangrijk was om het raadsprogramma dat door alle partijen op 15 mei is ondertekend vorm te gaan geven. Ons uitgangspunt bij de informateur was een college van vier partijen waarin de winnaars van de verkiezingen, GemeenteBelangen, D66 en VVD, met daarnaast het CDA, ieder één wethouder zouden gaan leveren. Op deze wijze zou de stem van de kiezer gehoord worden en zou er meer draagvlak zijn voor vernieuwing in een college van B&W dat in opdracht van de voltallige raad functioneert en waarin niet ieder voor zich of voor de eigen partij werkt. Zo is dat in het raadsprogramma verwoord.
Een meerpartijencollege werd ondersteund door de meerderheid van de fracties in de raad en is als zodanig aangedragen bij de informateur. CDA en VVD stonden tijdens de formatie anders ten opzichte van de wijze waarop een college ingevuld zou moeten worden en gaat functioneren. Zij hielden vast aan drie partijen, met 1,5 wethouder voor het CDA. Een compromis was dat een halve wethoudersfunctie voor het CDA later ingebracht zou worden indien nodig. De twee partijen hadden vooraf al gesteld dat dit nodig zou zijn. Tot onze grote teleurstelling heeft de meerderheid van de raad in de raadsvergadering van 5 juni niet gekozen voor een onafhankelijke formateur om een vierpartijencollege, zoals ook genoemd was als optie door de informateur, te onderzoeken. Het CDA nodigde de Progressieve Partij uit om als derde partij een nieuw college te vormen. Het nieuwe college is er dus één zonder de grootste winnaars van de verkiezingen.
Wij wensen het nieuwe college succes bij de uitvoering van het raadsprogramma. Veel verkiezingsonderwerpen van GemeenteBelangen zijn hierin opgenomen. Wij blijven ons vanuit de raad en in de samenleving met hart voor lokaal belang inzetten voor onze kiezers en de belangen van alle inwoners van onze gemeente.


Fractie en bestuur GemeenteBelangen